Џуџевић: Ускоро решење о настави на босанском

Очекујем да ће министар просвете до краја недеље саопштити решење о образовању Бошњака на свом матерњем језику, рекао председник Бошњачког националног већа Есад Џуџевић. Договорено да обрасци за школску евиденцију на босанском језику буду објављени у што краћем периоду, каже Џуџевић.

Председник Бошњачког националног већа у техничком мандату Есад Џуџевић рекао је да очекује да ће министар просвете до краја седмице саопштити решење у вези са остваривањем права Бошњака на образовање на свом матерњем језику.

Џуџевић јем на конференцији за новинаре, рекао да је на састанцима са министром просвете Томиславом Јовановићем констатовано да је увођење босанског језика у гимназијама у Новом Пазару и Сјеници, као и у свим образовно-васпитним установама у Пријепољу, блокирано.

Џуџевић је, како је рекао, предложио министру разрешење директора новопазарске и сјеничке гимназије, као и да се ученицима првог разреда ових гимназија гарантује упис у други разред наставе на босанском језику од 1. септембра 2014. године.

Подсетио је да је настава на босанском језику почела од 2. септембра 2013. године у Санџаку, у првом и петом разреду основне школе и првом разреду средње школе, у 35 образовно-васпитних установа, 186 одељења, као и да наставу похађа 3.645 ученика.

Џуџевић је рекао да је министар просвете донео решење да ће обрасци за школску евиденцију на босанском језику у што краћем периоду бити објављени у Службеном гласнику.

Такође је договорено интезивирање разговора Бошњачког националног већа и Министарства просвете, као и примена закључка владе о прихватању Извештаја са предлогом мера за остваривање права Бошњака на образовање на матерњем језику који се примењује на читавој територији Србије, на предшколском, основном и средњем образовном нивоу и проширује и на високошколске установе.

Џуџевић и председник Одбора за образовање Елијас Реброња имали су састанак са наставницима и директорима образовно-васпитних установа у Санџаку, као и родитељима ученика у настави на босанском језику, како би их упознали о договорима постигнутим са Министарством просвете, науке и технолошког развоја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи