Како нови закони утичу на факултете

Забрана запошљавања до 31. децембра 2015. године не односи се на наставнике и истраживаче на универзитету. Међутим, постоје још неке непознанице у вези са усвојеним законима, као што је учешће ненаставног особља у различитим међународним пројектима. Због тога ће се следеће недеље састати министар финансија са ректором Универзитета у Београду.

Професори универзитета и научници изузети су од забране запошљавања до краја 2015. године. Међутим, постоје још неке непознанице у вези са усвојеним законима, па се на Универзитету у Београду надају да ће се и то разрешити.

Следеће недеље састаће се министар финансија Лазар Крстић са ректором Универзитета у Београду Владимиром Бумбаширевићем. Представници Универзитета указаће на проблеме који могу да се појаве.

Ректор Универзитета у Београду проф. Владимир Бумбаширевић каже да је реч, између осталог, о учешћу неакадемског, односно ненаставног особља у различитим међународним пројектима чији процес запошљавања ће бити отежан.

"Ти људи ће бити плаћени из средстава међународе заједнице који пристижу на универзитет, а по овом закону неће моћи да буду запослени. Значи, држава се практично одриче прихода који јој се нуде", каже проректор Универзитета у Београду проф. Миодраг Поповић.

Међународни пројекти за које добијамо новац из иностранства, неће толеристати наше интерне прописе, и можемо бити у озбиљном проблему, кажу на Универзитету у Београду, указујући на мањкавости Закона о ограничавању нето зарада у јавном сектору.

Декан Правног факултета Универзитета у Београду проф. Сима Аврамовић каже да држава двоструко губи.

"Прво одузима могућност академској заједници да сама приходује у ономе делу у коме је растерећивала државни буџет, а са друге стране отераће силом тржишта ауторе у приватни сектор и повећаваће приходе приватном сектору. Нити ћемо добити бољитак за државу, а сигурно ћемо имати губитак на универзитету", оцењује професор Аврамовић.

Како би се очувало функционисање универзитета, одлазак професора на приватне универзитете и младих научника из земље, на Београдском универзитету се надају да би могло многа тога да се учини доношењем одговарајућих подзаконских аката.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи