Читај ми!

Опрез, почела сезона петарди

Стручњаци упозоравају - опрезно са петардама, куповати их само код овлашћених продаваца. Повреде од пиротехничких средстава могу бити опасне.

У Србији је незванично почела сезона петарди. Према закону оне се могу купити само у овлашћним продавницама, чији су запослени обучени за руковање експлозивним средствима. Нелегалним продавцима пиротехнике и петарди прети 60 дана затвора. Продаја малолетницима је забрањена и кажњива.

У Сектору за ванредне ситуације МУП-а кажу да често и у близини школа има илегалних продаваца петарди и да су појачали контролу. 

Милан Васовић из Сектора каже да контрола продаје пиротехничких средстава траје преко целе године, али се посебно активира уочи новогодишњих празника.

"Контролишемо сва продајна места, а нарочито она где продаја пиротехнике није дозвољена, што подразумева пијаце, бувље пијаце и уличну продају. Закон је добар што се тиче безбедности пиротехбнчких средстава, ли би можда требало пооштрити казнене одредбе", каже Васовић.

У Хитној помоћи кажу да су протеклих година имали доста случајева повређивања због нестручног и неопрезног руковања пиротехничким средствима.

Др Ђорђе Филиповић каже да су најчешће повреде раздеротине и огреботине по шакама и рукама. 

"Честе су и повреде у пределу потколеница, када се петарде на трговима или у току дочека Нове године бацају на земљу или под. Најтеже повреде од употребе пиротехнички средстава су повреде лица и очију, а понекада може доћи и до ампутације прстију или делова шаке", упозорава доктор.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи