Читај ми!

Све више грађана тражи социјалну помоћ

У последњих пет година, број оних који не могу да прехране породицу, расте у свим подручјима Србије. Највише је породица које су тражиле новчану помоћ.

Центрима за социјални рад сваке године пријављује се све више оних који су угрожени. Прошле године, више од 630 хиљада људи примало је социјалну помоћ, подаци су Завода за социјалну заштиту. За ову годину још нема коначних података, али судећи по онима на месечном нивоу, сиромашних у Србији све је више.

На врата социјалних служби куца све више Лесковчана. Међу њима је и незапослени Љубиша Стојадиновић, коме је само за воду, струју, телефон, смеће - потребно до 7.000 динара.

"Ми који примамо социјалну помоћ, 6.500 динара гледамо да платимо обавезе. Али колико имамо толико дајемо. Ако имам 2.000 дам две, ако имам 1.500 тада толико платим", каже Љубиша. 

У граду на Ветерници око 2.500 породица користи новчану социјалну помоћ. То је 50 одсто више него прошле године.

Сузана Станковић из Центра за социјални рад у Лесковцу каже да је пуно људи остало без посла, фабрике не раде, тако да је пуно незапослених и на евиденцији националне службе за запошљавање.

"Ми смо за девет месеци ове године нових 2.100 захтева за остваривање овог права", каже Станковићева.

Број угрожених повећао се и у Крагујевцу и то за 20 одсто у односу на прошлу годину.

Снежана Стевовић из Центра за социјални рад Солидарност Крагујевац подсећа да је Закон о социјалној заштити је ступио 12. априла 2011. године.

"Од тада имамо тенденцију повећања броја корисника новчане социјалне помоћи. Наравно, није само законски основ - основ за повећање броја корисника новчане социјалне помоћи, свакако можемо рећи да су и друштвено-економска кретања утицала на то повећање", објашњава Стевовић.

У последњих пет година, број оних који не могу да прехране породицу, расте у свим подручјима Србије. Највише је породица које су тражиле новчану помоћ.

Бранкица Јанковић из Министарствао рада, запошљавања и социјалне политике каже да је према подацима из маја прошле године то је било 89.134 породице, док је у мају ове године 106.714 корисника.

Према њеним речима, када се упореди 2012. у односу на 2011. годину, повећање износи 29 процената, а односи се на грађане који примају новчану социјалну помоћ.

Међу корисницима помоћи највише је одраслих, радно способних. Друга група су деца и млади до 26 година. Социјалну помоћ најчешће користе једночлане и двочлане породице.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи