Јовановић и Џуџевић о настави на босанском

Проблем у вези са извођењем наставе на босанском језику треба што пре да се реши како би ученици несметано похађали наставу, закључено на састанку министра просвете Томислава Јовановића са председником БНВ-а Есадом Џуџевићем.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Томислав Јовановић разговарао је са председником Бошњачког националног већа Есадом Џуџевићем. На састанку, одржаном у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, констатовано је да је потребно да се проблем у вези са извођењем наставе на босанском језику што пре реши како би  ученици несметано похађали наставу.

На састанку је закључено да тензије треба да буду елиминисане и да се подигне степен толеранције, објављено је на сајту Министарства.

Састанку су присуствовали државни секретар Мухедин Фијуљанин и помоћник министра Љубиша Антонијевић.

На сајту БНВ наводи се да је Џуџевић инсистирао да се настава на босанском језику у новопазарској и сјеничкој гимназији и школи "Светозар Марковић" код Пријепоља мора што хитније спровести у складу са законом и изјашњавањем родитеља.

То, како је наведено, мора бити на исти начин и под истим условима како је урађено у тутинској Гимназији и Економско-трговинској школи у Новом Пазару.

На састанку је константовано, како се наводи на сајту БНВ, да директори гимназија и других образовно-васпитних установа морају сносити законске санкције због неспровођења закона и воље родитеља.

Министар Јовановић јуче је новинарима рекао да је главни проблем у реализацији наставе босанског језика већи број разреда и ученика него што је то договорено.

Сматрајући да деца морају да се врате на часове, Јовановић је оценио да је проблем је предимензиониран.

"Можда има димензију из земаља нашег региона, а то не сме да се преноси на наше просторе", рекао је он и навео да ће све договорено са претходним министром бити реализовано, а да су у току разговори о новим предлозима.

"Образовни систем Србије је јединствен без обзира на ком језику се учи. Друге државе немамо и убеђен сам да та деца не желе другу државу", рекао је министар просвете.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи