Службеним возилом по футошки купус

Службеник Управе за трезор суспендован, након што је фотографија службеног аутомобила претрпаног купусом, који је он возио, преплавила друштвене мреже. Било би добро да се покрене шира акција којом би се стало на пут злоупотребама службених возила, кажу у "Транспарентности Србија".

Друштвене мреже преплавиле су фотографије возила Министарства финансија које је било пуно купуса. Због ненаменског коришћења службеног аутомобила и нарушавања угледа институције, суспендован је службеник Управе за трезор. Стручњаци кажу да је то само један од бројних случајева ненаменског коришћења јавних средстава, а од државе очекују да коначно реши тај проблем.

Саветник у Управи за трезор добио је пре два дана налог за службени пут у Бачку Паланку - да отклони квар на комуникационом сиситему. Посао је урадио, али је изгледа, у повратку, ненаменски користио службено возило, свратио на пијацу да купи купус, о чему сведоче фотографије објављене на интернету.

"Против одговорног лица које је, супротно Закону о државним службеницима и Кодексу понашања државних службеника, ненаменски користило службено возило у току радног времена и тиме нарушило углед Министарства финансија - Управе за трезор покренут је дисциплински поступак и донето Решење о удаљењу с рада", стоји у саопштењу Управе за трезор Министарства финансија.

У Државној ревизорској институцији која је задужена да контролише како држава користи јавна средства, кажу да је у том случају надлежно Министарство финансија, којем припада Управа за трезор.

Подсећају да они ове године спроводе посебну ревизију како буџетски корисници користе службена возила. Циљ је, кажу, да се пронађу системска решења за одређене друштвене проблеме.

У "Транспарентности Србија" кажу да би било добро да џакови купуса послуже као замајац да се покрене шира акција којом би се стало на пут злоупотребама службених возила и других јавних средстава.

Немања Ненадић из "Транспарентности" каже да треба да се уради нешто на системском нивоу, да се уреди и одговорност унутар јавних институција, а посебно јавних предузећа за контролу над коришћењем службених возила.

"Грађани треба да се охрабре кад примете случај злоупотребе или веома сумњиве ситуације и све то имају коме да пријаве. Није код службених возила проблематично само коришћење у приватне сврхе. Једнако проблематично, а можда чак и више је коришћење за сврху политичких промоција", каже Ненадић.

Да ту има много посла, кажу у "Транспарентности", најбоље се види по коментарима на интернету на случај футошки купус. Међутим, велика већина таквих случајева није испитана, па самим тим ни санкционисана.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи