Изложба под полицијском заштитом

Полиција удаљила двадесетак особа који су протестовали уочи изложбе "Богујевци - Визуелна историја", која је отворена отворена у галерији "Podroom" Културног центра Београда. Изложба представља сведочење о злочину над породицом Богујевци код Подујева 1999. године.

Изложба "Богујевци // Визуелна историја", омаж свим породицама и жртвама рата, која говори о ратном злочину над породицом Богујевци у Подујеву 1999. године, отворена је у галерији "Podroom" Културног центра Београда.

Уочи отварања изложбе, полиција је из центра града удаљила групу од двадесетак припадника углавном десничарских организација који су протестовали против те поставке.

Изложбу су обезбеђивале јаке полицијске снаге, од којих су неки носили и опрему за разбијање демонстрација, док је око Трга Републике били распоређено и неколико полицијских кордона.

После отварања, премијер и министар унутрашњих послова Ивица Дачић обишао је поставку и разговарао са организаторима и преживелим члановима породице Богујевци.

Дачић је, после изложбе, рекао да сви који су починили злочине морају да оговарају и да је уместо извињења много важније да сви који су починили злочине, на било којој страни за то одговарају.

"Било би лоше уколико се оваквом изложбом подразумева да се говори о нашим или њиховим злочинима, јер жртве су жртве", рекао је Дачић.

"За овај злочин ( у Подујеву) су осуђени они који су га чинили", рекао је Дачић додавши да би волео "да су осуђени сви они који су починили злочин над цивилним становништвом на просторима бивше Југославије".

Изложбу, која је привукла велику пажњу грађана посетио је и лидер Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић, који је рекао да трагедија породице Богујевци, у симболичном смислу, показује трагедију свих жртава у сукобима у бившој Југославији.

Јовановић је рекао да то што је обишао поставку представља израз солидарности са организаторима "и јасан став непристајања на насиље којим се претило Културном центру који је Србији омогућио да види прву слику онога што је урадила себи и другима".

"Смрт и несрећа не признају ниједну границу, а ја сам сигуран да народ коме припадам и земља у којој живим апсолутно већински и убедљиво разуме и осуђује све оне који су помислили да се наша будућност сме и може градити на несрећи било ког другог", рекао је Јовановић.

Иначе, изложба је у форми уметничке инсталације, а бави се злочином припадника јединице "Шкорпиони", који су 1999. у Подујеву убили 14 чланова албанске породице Богујевци.

Кустос изложбе је Џејмс Валмсли, а уметници Саранда Богујевци, Јехона Богујевци и Фатос Богујевци, преживели чланови породице који су 2003. године сведочили пред Већем за ратне злочине у Београду.

Изложба се састоји од реконструкције дневног боравка у кући породице Богујевци, болничке собе у којој су након злочина лежали и суднице у којој су сведочили против припадника "Шкорпиона", кроз коју аутори преносе своју личну исповест о томе шта су преживели.

Кроз мултимедијалну технику представљен је резултат десетогодишњег рада троје уметника, који је замишљен као посвета и омаж свим невиним жртвама ратова и доказ да правда може бити задовољена.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи