Незадовољство због пензионисања јужно од Ибра

Сви запослени у полицијским управама јужно од Ибра који имају пребивалиште на Косову, како је предвиђено закључком Владе, биће пензионисани до краја године, каже председник Самосталног синдиката полиције Предраг Ђорђевић. Полицијски синдикати протестовали због тога што су, како каже Ђорђевић, таквим пензионисањем оштећени.

Закључком Владе Србије од 13. децембра предвиђено је да сви запослени у полицијским управама јужно од Ибра који имају пребивалиште на Косову буду пензионисани до краја године, изјавио је председник Самосталног синдиката полиције Предраг Ђорђевић.

Ђорђевић, запослен у Полицијској управи Гњилане, која је од 1999. године измештена у Врање, рекао је агенцији Бета да су полицијски синдикати протестовали због повреда Закона о пензијско-инвалидском осигурању по којем су таквим пензионисањем оштећени за по 30.000 динара до 40.000 динара.

"Око 300 запослених у Полицијској управи Гњилане који имају пребивалиште на Косову биће од 31. децембра пензионисано, док ће мањи број њих који раде у истој управи, а имају пребивалиште на територији Србије наставити да ради на пословима издавања личних карата и возачких дозвола", рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је навео да ниједан од полицајаца који има пребивалиште на Косову јужно од Ибра није имао право на избор да ли жели да настави да ради у полицији у Србији или да конкурише за пријем у Косовску полицију, као што је то понуђено полицајцима у северним косовским општинама.

"Нас уопште нема у том пакету, јер Албанци нису прихватили ниједног полицајца из јужних општина. Са севера могу да аплицирају за пријем у Косовску полицију, док ми са југа не можемо. Има случајева да ће у пензију отићи и веома млади људи који су завршили Полицијску академију и имају свега годину дана радног стажа", рекао је Ђорђевић.

У надлежности Полицијске управе Гњилане измештеној у Врање су косовско-поморавске општине Гњилане, Косовска Каменица, Ново Брдо и Витина у којима живи око 30.000 Срба.

Од српских заједница у овим општинама 2008. године су формиране четири нове општине, по плану специјалног изасланика УН за Косово Мартија Ахтисарија - општина Партеш од три српска села у општини Гњилане, општина Ранилуг од 13 српских села у општини Косовска Каменица, општина Клокот од српских села у општини Витина.

У општини Ново Брдо је и пре формирања нових општина на простору Косовског поморавља живело више српског становништва, а та општина би, заједно са општинама Ранилуг, Партеш и Клокот, након последњих локалних избора, требало да буде део Заједнице српских општина на Косову. 

У свим општинама у Косовском поморављу у којима живи већинско српско становништво и пре преговора Београда и Приштине формиране су станице Косовске полиције у којима раде Срби, који су тада прихватили да раде за косовске институције.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи