НУНС и УНС протестују због пресуде

Ослобађајућа пресуда Апелационог суда у Крагујевцу за некадашњег председника Скупштине општине Пријепоље Драгољуба Зиндовића, по тужби новинара ТВ Форум за увреду и угрожавање сигурности, опасан преседан, поручују из НУНС-а. Таква пресуда подстиче некултурно и насилничко понашање према новинарима, упозорава УНС.

Независно удружење новинара Србије изразило је забринутост због ослобађајуће пресуде Апелационог суда у Крагујевцу за некадашњег председника Скупштине општине Пријепоље Драгољуба Зиндовића, по тужби новинара ТВ Форум за увреду и угрожавање сигурности.

НУНС је у саопштењу навео да одлука Апелационог суда представља опасан преседан, јер је чињенично утврђено да је Зиндовић, сада начелник Златиборског округа, незадовољан извештавањем ТВ Форум, упао у просторије редакције, вређао и претио новинарима.

Четворица новинара ТВ Форум 18. априла 2011. поднели су кривичну пријаву против Драгољуба Зиндовића због увреда и претњи које је упутио новинарима у редакцијским просторијама.

Основни суд у Пријепољу је ослободио Зиндовића за кривично дело угрожавања сигурности, али је утврдио да је Зиндовић крив за увреду.

Апелациони суд у Крагујевцу, у другостепеном поступку, потврдио је ослобађајући део пресуде Основног суда, али је ослободио Зиндовића и по основу кривичног дела увреде.

Како се наводи у образложењу пресуде Апелационог суда, Драгољуб Зиндовић се новинариима ТВ Форум обратио следећим речима: "Сви сте ви никакви људи", а потом се усмерио на камермана користећи изразе: "разбићу те", "неко ће те разбити", "заслужио си батине", "ово није ни приватно ни пословно завршено...", пренео је НУНС.

Удружење је указало да су новинари све чешће на удару бахатих појединаца који не презају ни од физичких напада на новинаре и да је један од разлога све чешћих инцидената у којима су новинари и новинарке жртве силеџијског понашања управо некажњавање починилаца оваквих дела.

"На тај начин се шаље порука да је насилничко понашање према медијимским посленицима дозвољено, што може имати несагледиве последице за слободу јавног информисања", истакао је НУНС.

Удружење новинара Србије такође је протестовало због пресуде Апелационог суда у Крагујевцу.

УНС подсећа да је у марту 2011. године Зиндовић дошао у ТВ Форум и тражио да му се омогући увид у прилог који је предходног дана емитован у информативној емисији, што му је и омогућено.

Он је затим новинарима и камерману упутио низ претњи и увреда, а како указује УНС за суд, речи: "разбићу те", "заслужио си батине", "ово није ни приватно ни пословно завршено", не само да нису претње, већ ни увреда.

УНС сматра да таква пресуда подстиче некултурно и насилничко понашање према новинарима и медијима и подсећа да је за угрожавање сигурности претњом особама које обављају посао информисања од јавног значаја запрећена казна од шест месеци до пет година затвора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи