Чанак: Измене закона воде у социјални хаос

За примену предложених новина у Закону у раду потребан је годишњи раст БДП-а од 12 до 15 одсто, каже председник Уједињених гранских синдиката "Независност" Бранислав Чанак. Са растом од један одсто, оцењује Чанак, овај закон ће направити социјални хаос у Србији.

Председник Уједињених гранских синдиката (УГС) "Независност" Бранислав Чанак изјавио је да ће предложене измене Закона о раду направити социјални хаос у Србији. 

"За примену предложених новина у Закону у раду потребан је годишњи раст бруто домаћег производа (БДП) од 12 до 15 одсто. Са растом од један одсто, овај закон ће направити социјални хаос у Србији", рекао је Чанак агенцији Бета.

Чанак је нагласио да је Закон о раду системски и да се односи на будуће запослене и будуће незапослене и да се олако прешло преко тога што синдикати нису били задовољни преговорима о изменама тог закона и иступили из њих.

"Садржај закона није био образложен. То да овај закон треба да помогне лакше отпуштање и лакше запошљавање не значи ништа и потребна је нека математика. Рецимо, да ће у првом таласу раст незапослености бити 5,4 одсто, да би се крајем идуће године запошљавање повећало за 11 одсто", рекао је Чанак.

Чанак је нагласио да је неко мора да објасни и образложи околности у којима се доносе измене Закона о раду, без уважавања прописане процедуре, као и да се образложе и докажу ефекти онога што је предложено.

"Овде се приступило променама ради промена. Немамо доказ да то стварно доводи нове инвеститоре, а и какви су то инвеститори који траже такве услове у једној држави. Да ли те услове, инвеститори из иностранства траже и у својој држави или само у Србији", рекао је Чанак.

Према речима Чанка, синдикати нису сигурни, чак и да се деси запошљавање применом новина у Закону о раду, у квалитет послодаваца који би искористили тај закон да на основу њега пласирају капитал. 

"Не очекујемо ништа добро, а видимо да нам се узима много. Знамо да сигурно губимо, а врло је неизвесно да ли нешто добијамо. Ниједан члан закона, ниједан став, не доноси ниједно побољшање за запослене, само се узима, он је апсулутно неприхватљив, јер само узима а не даје ништа", рекао је председник синдиката УГС "Независност".

Чанак је нагласио да ће нови Закон о раду да доведе до лакшег отпуштања и да ће оно што је до сада била сива економија, овим законом постати званична, и то је тип лакшег отпуштања који најављују предлагачи закона.

Он је прецизирао да садашњи Закон о раду има 40 ставки за отпуштање и седам модела флексибилног запошљавања, док Француска има три модела.

"Тек ћемо откривати колико је немогуће живети са овим законом у друштву каква је Србија, ово може да поднесе само холандска и немачка привреда у Европи, и нико други. Овде привреда треба да отвара радна места, а не закон", рекао је Чанак.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи