Читај ми!

Обележен Дан сећања на страдале Роме

Геноцид над Ромима у Другом светском рату је једна од најтрагичнијих епизода тог оружаног сукоба који не сме да буде заборављен, поручила министарка Слaвица Ђукић Дејановић. Покажимо свима, нашим комшијама и светској заједници да различитост није мана него врлина, рекао члан Савета ромске националне мањине Живојин Митровић.

Свечаним полагањем венаца на Спомен-комплекс "Стратиште" у Јабуци код Панчева и одавањем почасти обележен је Међународни дан сећања на Роме страдале у Другом светском рату.

Централну државну комеморативну свечаност предводила је министарка здравља Славица Ђукић Дејановић која је истакла да је геноцид над Ромима у Другом светском рату једна од најтрагичнијих епизода тог оружаног сукоба који, како каже, не сме да буде заборављен.

Ђукић Дејановић је осудила и одбацила сваку релативизацију нацистичких злочина у Србији и остатку света.

"Лекције и поруке која нам пружа историјско сећање могу се преточити у једну реченицу - да се никада не заборави, да се злочини никада и нигде не понове", поручила је Славица Ђукић Дејановић.

Осим министарке здравља венце на спомен-комплекс "Стратиште" положили су и градоначелник Панчева Павле Раданов и представник Националног савета ромске националне мањине Живојин Митровић.

Раданов је подсетио да је на данашњи дан, 16. децембра 1942, командант Гестапоа Хајнрих Химлер наредио да се из свих европских земаља под нацистичком окупацијом депортују Роми у логор Аушвиц-Биркенау у Пољској, где их је 20.000 ликвидирано.

Како је додао, до краја рата убијено је укупно 1,2 милиона Рома.

"Геноцид над Ромима остао је донекле у сенци нашег колективног сећања услед ограниченог броја сачуваних историјских извора, архивских докумената, сведочења и фото-материјала. Зато је наша обавеза према страдалима да не заборавимо њихове патње и да се боримо против сваког вида искључивости и дискриминације", подвукао је Раданов.

Према његовим речима, Панчево је у декади Рома донело већ другу стратегију за друштвену интеграцију Рома и акционе планове ради њене реализације.

"Локална самоуправа труди се да разним програмима подстакне запошљавање Рома и да стимулише децу да заврше школу, јер сматрамо да је образовање прави пут изласка из сиромаштва", рекао је Раданов.

Представник Националног савета ромске националне мањине Живојин Митровић указао је на чињеницу да је страдање Рома неретко заборављано и позвао да грађани Србије покажу да њихова жртва није узалудна.

"Покушајмо да се сетимо свих тих људи који су дали свој живот, да се сетимо и да обећамо да њихове жртве и патње нису узалудне и заборављене и да покажемо свима нама, нашим комшијама и светској заједници да различитост није мана него врлина", рекао је Митровић.

Церемонија обележавања Дана сећања на Роме страдале у Другом светском рату, којој су присуствовали потомци жртава, представници ромске националне мањине и дипломатског кора, завршена је уметничким программ Културно-просветне заједнице Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи