Читај ми!

Нови живот после трансплантације

Након мождане смрти младог припадника Министарства унутрашњих послова, уз сагласност породице, три особе добиле су нове органе. У Србији трансплантацију срца, плућа, бубрега, јетре и рожњаче, чека око 2.000 људи.

Пацијенти у Србији често и не дочекају нови орган. Наду су почели да губе и Слађана и Драшко. Њихов вишегодишњи одлазак на дијализу био је испуњен боловима, главобољом, високим притиском и непрекидним страхом. Након трансплантације на Војномедицинској академији пре недељу дана, њихови животи ће од сада бити потпуно другачији.

"Право да Вам кажем, већ сам био изгубио наду да ће до тога доћи. Али догодило се, прихватио сам и ево недељу дана од како је транспантација урађена. Верујте ми да већ сада, више од 90 одсто проблема које сам имао, више немам", прича Драшко Ђурковић.

Пацијенткиња Слађана Шипетић такође се захваљује породици донора и додаје да још увек не може да схвати шта се десило.

"Захвална сам породици коју не познајем. Апелујем на све људе да им се врати свест о важности донирања", поручује Слађана.

Захваљујући сагласности породице донора, коме је дијагностикована мождана смрт, продужени су животи Слађани, Драшку и још једном пацијенту у Новом Саду.

"Након мождане смрти једног младог припадника нашег Министарства унутрашњих послова, уз сагласност породице, на ВМА су трансплантирана два болесника са хроничним програмом дијализе. За експлантирану јетру, прималац органа био је најподударнији и у најбољој кондицији у Новом Саду", објашњава координатор за трансплантацију органа на ВМА професор др Ђоко Максић.

За многе пацијенте у Србији трансплантација је једино решење.

"За пацијенте на дијализи, трансплантација значи један нов квалитет, продужење живота, бољу психосоцијалну и радну рехабилитацију, могућност формирања породице", каже доктор Максић.

У Србији у овом тренутку трансплантацију срца, плућа, бубрега, јетре и рожњаче, чека око 2.000 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи