Годишњица убиства српских младића у Пећи

Пре 15 година у Пећи су на данашњи дан убијена шесторица српских младића из овог града. Убица није пронађен, а истрага поводом овог убиства након рата на Косову није покретана.

Навршило се петнаест година од убиства шесторице српских младића у кафићу "Панда" у Пећи. Убица није пронађен, а истрага поводом овог убиства након рата на Косову није покретана.

Животе су изгубили Иван Обрадовић, Зоран Станојевић, Светислав Ристић, Драган Трифовић и Вукосав Гвозденовић, сви одлични ученици пећке гимназије "Свети Сава" и студент Иван Радевић.

Срби су напустили Пећ у јуну 1999. године. Прошло је више година, када су малобројни почели да се враћају.

Један од њих је Ранко Јокић, чији је син био школски друг двојице од шесторице младића убијених у кафићу Панда. Деценију и по после убиства, каже да се још не зна мотив.

"То није добро, не знам ко је ту урадио, али има последице да трпимо због тих младих душа, које је требало да буду очеви", прича Ранко Јокић.

Локал "Панда" налази се преко пута пећке гимназије. Близина те школе вероватно је одредила и место окупљања настрадлих младића.

Одмах након напада власник локала и куће их је огласио на продају, а 15 година након напада нико се не усуђује да их купи.

Тела Ивана Обрадовића и Светислава Ристића су родитељи пренели у Беогард и Бар. Тела четворице младића су још на православном гробљу у Пећи, али локални свештеник не може да их пронађе.

"Тражили смо место где су сахрањени младићи који су погинули још 1998. године, али никако не можемо да их нађемо, јер су споменици поломљени, полупани, тако да место где су сахрањени не знамо", каже свештеник Слободан Марковић.

После рата, случај "Панда" не постоји у косовском правосуђу, а упућени кажу да није касно покренути судски процес, и то у Специјалном тужилаштву, код међународних тужилаца. За почетак, морају да отворе прелиминарну истрагу.

Канцеларија за Косово и Метохију је затражила од међународне заједница да коначно почне са расветљавањем тог и свих осталих злочина почињених над српским народом у Покрајани.

"Јер, како је убиство шесторице младића у Пећи било увод за погром после кога у Метохији готово да није остало Срба, тако сваки злочин у коме нема осумњичених и окривљених представља опасност од понављања насиља", наводи Канцеларија у саопштењу.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи