Читај ми!

Три основна суда у Београду од Нове године

Од првог јануара Београд ће имати три основна суда, који ће произићи из Првог основног суда. Кривична материја за подручје сва три суда биће у Палати правде, објашњава државни секретар Министарства правде и државне управе Данило Николић.

Према новој мрежи судова, од првог јануара Београд ће имати три основна суда, који ће произићи из Првог основног суда и биће размештени према материјама које суде на три локације у граду.

Први основни суд у Београду биће надлежан за територију градских општина Врачар, Звездара, Палилула, Савски венац и Стари град, Други основни суд у Београду, за територију градских општина Вождовац, Гроцка, Раковица и Чукарица, Трећи основни суд у Београду, за територију градских општина Земун, Нови Београд и Сурчин, предвиђено је Законом о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава.

Државни секретар Министарства правде и државне управе Данило Николић у изјави Танјугу објашњава распоред одељења београдских судова од првог јануара 2014. године.

Према његовим речима, кривична материја за подручја сва три суда ће се налазити у Палати правде у Савској улици и ту ће све судије, из сва три суда, судити своје предмете.

"Очекује се да распоред предмета не траје дуже од 10 до 15 дана док се предмети пребаце из суда и у суд и сваки судија добије своје предмете", рекао је Николић.

Парнични предмети за сва три суда ће се судити у згради суда у Устаничкој улици, а ванпарнична, извршна и остала материја судиће се у згради суда на Новом Београду, такође за сва три суда, додао је Николић.

"То значи да у тим случајевима неће бити сеобе предмета већ ће се судије поделити на судије Првог, Другог и Трећег основног суда и судити на ове три локације", указао је државни секретар.

Међутим, садашњи простор који користе правосудни органи у Београду није довољан да задовољи потребе посла. Иако су већ обезбеђени додатни простори односно објекти, на њима је, како кажу у Министарству правде и државне упрве, потребно радити и средити их за нормално функционисање судова.

Реч је о згради Аероинжењеринга и згради Војнотехничког института у Катанићевој улици, а планиране су адатације и реконструкције Палате правде.

Након свих неопходних адаптација и смештаја правосудних органа, биће трајно решене потребе свих правосудних органа у Београду, па и Прекршајног суда који се сада налази на преко 14 локација у граду.

Судови ће се од 1. јануара вратити у 32 града, а судске јединице остаће само у мањим местима и радиће ван седишта судова.

"Места која ће остати без судске јединице, имаће пријемне канцеларије у којима ће се обављати послови пријема писама и оверавања исправа и потписа", наводи се у прелазним и завршним одредбама Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава.

Током децембра, Високи савет судства донеће одлуке о премештају судија и поротника у нове судове, а поставиће и вршиоце функција председника тих судова.

Надлежни су такође уверени да правосуђе неће бити у колапсу због пресељења, као што се то догодило почетком 2010. године, јер су предвиђене измене судске мреже мањег обима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи