Читај ми!

Стефановић: Више улагања у образовање

Држава мора више да уложи у високо образовање, поручује председник Скупштине Небојша Стефановић и истиче да само напорним радом и усавршавањем можемо да ухватимо корак с развијеним светом. Србија ће све више бити препознатљива по информационим технологијама, оцењује Стефановић.

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић изјавио је да држава мора више да уложи у високо образовање, а да само напорним радом и усавршавањем можемо да ухватимо корак с развијеним светом.

Стефановић је на свечаној академији поводом 65 година од оснивања Електротехничког факултета рекао да се ту налазе људи с визијом, знањем и способношћу и поручио да само образовањем можемо да се изборимо с тешком ситуацијом.

Према његовим речима, Србија ће све више бити препознатљива по информационој технологији, а знање студената ЕТФ-а јесте и мора да буде нови тренд и ново лице Србије.

"Ваш задатак је да видите будућност, а не само да идете к њој", рекао је Стефановић и навео да се све више сарађује с познатим светским фирмама у информационој технологији, као што су "Сименс" и "Мајкрософт".

Поручио је студентима и професорима факултета да ће им утолико бити лакше, јер у власти имају људе који разумеју њихове потребе.

Према његовим речима, само ће споразуми с напредним системима као што је "Мубадала" из Уједињених Арапских Емирата, омогућити и развој индустрије, образовања.

Стефановић је нагласио да ће споразум са Мубадалом, који је постигао први потпредседник Владе Србије и лидер СНС-а Александар Вучић, омогућити да дипломци факултета не брину за посао у земљи и да буду предводници у свом послу у региону и свету.

Уговор о изградњи центра за полупроводнике 

Академији је присуствовао и заменик председника комитета за сарадњу са Уједињеним Арапским Емиратима Млађан Динкић. Најавио је да ће у наредним месецима бити потписан први уговор за изградњу научно истраживачког центра за полупроводнике, односно чипове, који ће бити изграђен у оквиру научно-технолошког парка на Звездари.

"То је прва фаза, у којој ће наши факултети у сарадњи са компанијом Глобал фаундерис, која је чувена у свету јер има фабрике у Америци, Немачкој и Сингапуру, заједно основати научно-истраживачки центар", рекао је Динкић.

Према његовим речима, ова инвестиција коштаће око 100 милиона долара, а средства ће се користити за изградњу чисте собе за истраживање полупроводника.

"Поред тога, ова компанија ће нашим научницима дати да у наредних пар година, реализују научноистраживачке пројекте из области чипова, како би се показало да ли наши научници могу да се ухвате у коштац са савременим изазовима из ове области", рекао је Динкић.

Динкић је поновио и да се преговара са компанијом "Мубадал"а, која има већ три фабрике чипова у свету, да тај пројекат направимо и у Србији.

Међутим, како је истакао, у такве пројекте, вредности од три до пет милијарди долара не улази се преко ноћи, нити без провере да ли је домаћа наука способна да такве пројекте реализује.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи