Како научити прве програмерске кораке

Готово 160 земаља укључено у акцију "Сат кодирања" за стицање првих програмерских искустава, уз помоћ једноставног програма и бесплатних упутстава. У акцију се до сада укључило скоро 10 милиона људи, а међу њима су и ђаци и појединци из 40 школа и организација у Србији.

Акцију "Сат кодирања", која подразумева стицање првих програмерских искустава уз помоћ једноставног програма и бесплатних упутстава, организује готово 160 земаља. До сада се укључило скоро 10 милиона људи, а међу њима су и ђаци и појединци из 40 школа и организација у Србији.

Пред ђацима Осме београдске гимназије стоје јасне команде и резултати првих прогамерских корака. Алати које су за ту прилику користили једноставнији су од кода и синтакси са којима су до сада радили на часу.

"Не разликује се много, исти је принцип, али је на неки начин лакше, јер се све ради мишем. У принципу је теже кад сами радимо, али ово изгледа лепше, има неке анимације", објашњава Никола Вукелић.

Александра Чубуровић каже да би волела да једног дана постоји нека игрица и програм који ће бити само њен. Свесна је колико је то тешко, али уједно и спремна за рад.

Једноставан програм, упутства и бесплатни алати за програмирање доступни су на сајту организатора акције. Њихов циљ је да заинтересованима приближе алгоритамски начин размишљања.

"Деца у сваком моменту знају шта раде и виде ефекте свог рада и то је њима битно, јер кад крену у причу о програмирању њима је све апстрактно - морате да напишете програм, тестирате, исправите сами. То можете у сваком моменту да радите и они су упућени на то како се развија софтвер", каже професорка информатике Марија Матовић.

У "Сат програмирања", који траје до 15. децембра, укључиле су се велике светске компаније попут "Епла", "Мајкрософта", "Гугла", "Фејсбука" и "Твитера".

"Ова акција је глобална акција која се дешава на нету и у оквиру које је око 10 милиона деце и људи прошло сат програмирања, нешто што може свако да научи и што личи на игру и развија начин размишљања због које ће људи много боље разумети технологију коју користе", објашњава Небојша Васиљевић из Министарства трговине и телекомуникација.

Истраживања показују да је потребан све већи број оних који знају нешто о програмирању. Иако рачунари никада нису били доступнији, претпоставља се да ће до 2018. недостајати готово два милиона технолошки обрзованих радника.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи