Савет Европе о проблему азиланата у Србији

Потребни додатни напори српских власти како би људска права сваке особе, којој је потребна међународна заштита, у потпуности била поштована, поручио је у писму премијеру Ивици Дачићу комесар Савета Европе за људска права Нилс Муижниекс.

У писму премијеру Србије Ивици Дачићу, комесар Савета Европе за људска права Нилс Муижниекс поручио је да су "потребни додатни напори српских власти како би људска права сваке особе, којој је потребна међународна заштита, у потпуности била поштована", преноси Бета.

Током посете Боговађи, комесар је видео да је свих 160 смештајних места било попуњено и да је због тога 230 азиланата нашло уточиште у оближњој шуми у шаторима или дрвеним баракама, без приступа санитарним услугама.

"Ова ситуација је веома озбиљна и захтева хитно деловање српске владе. Први корак је да се обезбеди да сваки азилант у Србији буде смешен на место које задовољава међународне стандарде", навео је комесар у писму Дачићу.

Он је рекао и да одређен број азиланата није регистрован, пре свега због неадекватних капацитета пријема, и изразио забринутост због тога што чак ни они који се региструју немају готово никакве изгледе за добијање статуса избеглице или друге помоћи, наводи се у саопштењу СЕ.

"Са само три особе којима је признат статус избеглица од 2008, стопа признавања тог статуса у Србији је близу нуле", упозорио је Муижниекс.

Поздрављајући напоре које су учиниле српске власти, комесар је додао да би још требало, у циљу ефикаснијег система азила, у складу с међународним стандардима, "повећати капацитете смештајних центара и успоставити механизме контроле заштите који ће моћи да одговоре
на потребе азиланата".

"Српске власти требало би и да побољшају функционисање Канцеларије за азил као независног одељења у оквиру Министраства унутрашњих послова и унапреде координацију решавања захтева за азил са уређивањем смештаја" азиланата, поручио је комесар.

Он је још рекао да намерава да подстакне међународне донаторе, попут ЕУ, да обезбеде помоћ за Србију у питањима у вези са азилантима.

"Српске власти, ипак, морају да преузму иницијативу и покажу решеност у обезбеђивању одговарајућег пријема и ефикасне заштите људских права за све азиланте", закључио је Муижниекс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи