Читај ми!

Акредитацију затражило 120 здравствених установа

Од 400 државних здравствених установа у поступак акредитације ушло је њих око 120, иако тај поступак није обавезан, каже за РТС директорка Агенције за акредитацију Снежана Манић. Наш задатак је да помогнемо здравственим установама да подигну квалитет рада и да пацијенти добију бољу здравствену заштиту, објашњава Манићева, уз наду да ће поступак сертификације постати обавезан.

Директорка Агенције за акредитацију здравствених установа Снежана Манић каже да је од 400 државних здравствених установа у поступак акредитације ушло око 120 и да се нада да ће се убудуће сертификација бити обавезна.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Манићева је нагласила да Агенција може да акредитује само државне здравствене установе, а да приватне ординације не улазе у програм.

"Наш задатак је да помогнемо здравственим установама да подигну квалитет рада, да пацијенти добију бољу здравствену заштиту. Акредитација није обавезна и установе саме одлучују да ли ће ући у поступак", нагласила је директорка Агенције за акредитацију.

Манић је подсетила да је Агенција почела са радом 2009. године, а да се од 2005. године кроз пројекат Светске банке радило на формирању програма.

Истиче да је добро што директори здравствених установа, али и локалне самоуправа препознају значај сертификације и желе да унапреде рад здравствених установа.

Упитана да ли су цене можда разлог што се више установа не укључује у акредитацију, јер само обрада докумената кошта око 30.000 динара, она је ојаснила да се Агенција финансира сама, ане из републичког буџета и да су то минимална средства. Годишњи буџет Агенције је око 30 милиона до 35 милиона динара.

"Када смо формирали висину трошкова, дошло се до цифре која не може бити мања", рекла је Манић и закључила да би слика била другачија када би се укључили Републички фонд за здравствено осигурање и Министарство здравља.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи