Норвешка помоћ Србији

У склопу треће фазе програма "Фонд Амбасаде" у 2013. години, Норвешка је обезбедила подршку за 28 пројеката организација цивилног друштва и локалних заједница, од којих за 21 пројекат из Србије, пет из Црне Горе и два из Македоније, укупне вредности 830.000 евра.

Амбасада Норвешке у Београду организовала је свечаност поводом потписивања уговора за доделу више од два милиона евра помоћи Србији.

У склопу треће фазе програма "Фонд Амбасаде" у 2013. години, обезбеђена је подршка за 28 пројеката организација цивилног друштва и локалних заједница, од којих за 21 пројекат из Србије, пет из Црне Горе и два из Македоније, укупне вредности 830.000 евра.

У децембру ове године Министарство спољних послова Норвешке је, кроз Програм билатералне помоћи Србији, подржало и шест нових пројеката укупне вредности од око 1,8 милиона евра.

Средства су додељена Агенцији за борбу против корупције, Министарству унутрашњих послова, Канцеларији за људска и мањинска права, Агенцији за привредне регистре, Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација и Агенцији за заштиту животне средине.

Нилс Рагнар Камсваг, амбасадор Норвешке у Србији, Црној Гори и Македонији, оценио је да Норвешка са Србијом генерално има веома добру и блиску сарадњу, укључујући широку сарадњу са цивилним друштвом, као и блиску сарадњу са српском владом.

"Ова година је, заправо, помало посебна, јер смо одлучили да издвојимо још више средстава у оквиру наших програма сарадње са српском владом", рекао је амбасадор Танјугу, изразивши наду да ће се подршка наставити и идуће године.

Једна од приоритетних области билатералне сарадње је област владавине права, навео је он, констатујући да је то и једно од приоритетних питања на путу Србије ка ЕУ, пошто се поглавља 23 и 24 фокусирају на то.

"Надам се да ће пројекти које имамо са Министарством правде и другим институцијама у Србији, такође, помоћи да Србија убрза процес европских интеграција", истакао је он, изразивши наду да ће Европски савет овог месеца донети одлуку да Србија отпочне преговоре о чланству крајем децембра или почетком јануара.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт изјавио је да Делегација има добру сарадњу са Амбасадом Норвешке.

"Имамо заједничке циљеве, што нам омогућује да делујемо у истом оквирима", истакао је он.

Међу кључним областима сарадње Србије и Норвешке у последњих неколико година, Давенпорт је навео јачање јавног сектора, питања енергије и животне средине, питања владавине права, као и подршку за јачање капацитета Србије на путу ка ЕУ, што је, како је рекао, у складу са приоритетима које ЕУ има и које је ускладила са Владом Србије.

Давенпорт је изразио задовољство што је једна од приоритетних тема за 2014. годину, како је амбасадор Камсваг рекао, питање владавине права, нарочито с обзиром на то да Норвешка прославља 200-годишњицу свог Устава.

Он је подсетио да се у овом тренутку делегације из Србије налазе у Бриселу и представљају Европској комисији предлоге за законодавне промене и за имплементацију делова који се односе на поглавља 23 и 24, а која се тичу питања основних слобода и владавине права.

"Управо у овом тренутку, када Србија појачава напоре да имплементира ове кључне аспекте, укљученост Норвешке у овај процес је веома значајна", оценио је шеф Делегације ЕУ, изразивши уверење да ће норвешка подршка наставити да допуњује оно што раде други актери, укључујући и ЕУ.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић захвалила је Влади Норвешке у име корисника значајних средстава додељених српских државним институцијама, као и на великој подршци коју Норвешка већ годинама пружа државним институцијама и организацијама цивилног друштва у Србији и региону.

Ове године је, кроз програме Амбасаде и Министарства спољних послова Норвешке, потписано преко 80 пројеката у вредности од око 4,1 милион евра.

Приоритетне области за реализацију пројеката у оквиру "Фонда Амбасаде" су владавина права, добро управљање и борба против корупције, одбрана и реформа сектора безбедности, мир, помирење, мањинска и људска права, осетљиве групе и родна питања, економски развој и предузетништво, енергија, животна средина и климатске промене.

На крају свечаности у резиденцији норвешког амбасадора у Београду, која је трационално одржана на Међународни дан људских права, наступила су деца из Свратишта за децу којима је Деда Мраз потом уручио новогодишње поклоне.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи