Казна ван решетака

На рад у јавном интересу у Србији је осуђено 85 особа. На тај начин казне могу да служе осуђеници у седам градова, где су отворене канцеларије за алтернативно извршење санкција. Казна се прописује само за лакша кривична дела.

Осуђеници који су кажњени новчано или до три године затвора имају могућност да казну служе ван затвора. Један од начина је и рад у јавном интересу, на који је у Србији осуђено 85 људи. На тај начин казне могу да служе осуђеници у седам градова, где су отворене канцеларије за алтернативно извршење санкција.

Атила Леринц осуђен је на 260 сати рада у јавном интересу. Три дана у недељи по осам сати у Хоргошу ради све послове које договори са челницима општине.

"Други, који су имали искуства са радом у јавном интересу рекли су ми да је боље да дођем да одрадим, да сам ту код породице, него да идем у затвор", прича Атила Леринц.

Још седам осуђеника у Хоргошу служи казну друштвено корисног рада у јавном интересу. За месец дана очишћене су јавне површине, засађено више од 500 стабала, ископан канал за гасовод. У Хоргошу немају новца да ангажују и плате раднике, па им је рачуница више него јасна.

"Ако гледамо тих две хиљаде и осамдесет сати пута сатница, Хоргош има око две и по хиљаде евра од овог посла", каже председник МЗ Хоргош Иштван Башкулин.

Казне се крећу од 60 до 360 сати рада у јавном интересу, а минимум који морају месечно да одраде је 60 сати.

Повереница Татјана Голубовић каже да корист имају првенствено осуђеници који не одлазе у затвор, који не губе посао.

"Они имају прилику да се договре са послодавцем и са нама да одаберу дане којима ће да дођу на посао", каже Голубовић.

Казна се прописује само за лакша кривична дела, а највише за прекршаје.

"Показало се да мале или кратке затворске казне имају контраефекат, тако да је она примерена казна у прекршајном поступку", каже председник Прекршајног суда у Београду Зоран Пашалић. 

Начелник Одељења за алтернативне санкције Душанка Гарић наводи да је та казна примерена тежини кривичног дела и самим тим је казна много ефикаснија, кад није ни преоштра ни преблага.

Уколико прекрше правила, казна им се преиначује - осам сати за један дан иза решетака.

"То је карактерстично код лица која немају радне навике, а посебно су лоши извршиоци лица која су зависници од неких психоактивних супстанци, наркомани или алкохоличари", каже шеф Одељења за алтернативне санкције Вилијам Храст.

У затворима у Србијим који имају капацитет око 7.500, тренутно борави више од 10.000 људи, па алтернативно служење казне донекле решава и тај проблем.

Директор Управе за извршење кривичних санкција Милан Стевовић каже да ће рад у јавном интересу и остале алтернативне санкције у великој мери допринети растерећењу затворског система, а са друге стране допринеће појефтињењу буџетских средстава која се издвајају за изврешење кривичних санкција.

Циљ Министарства правде је да се до краја 2014. године покрије територија целе државе чиме ће осуђеници у сваком граду добити могућност алтернативног извршења санкција.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи