Читај ми!

Орбовић: Лако отпуштање поента закона о раду

Предлог закона о раду треба да пише Министарство рада, а не Министарство привреде, сматра председник Савеза самосталних синдиката Љубисав Орбовић. Пошто се доноси један неолибералан закон, чија је поента лако отпуштање радника, ми ћемо писати наш предлог закона који ће захтевати одговорност и радника и послодаваца, каже Орбовић за РТС.

Председник Савеза самосталних синдиката Љубисав Орбовић рекао је да не постоје усаглашени ставови представника три министарства о предлогу закона о раду који је у изради. Према његовим речима, проблем је и што се Министарство рада и социјалне политике се не појављује као предлагач закона, а о њему не говори министар тог министарства већ министар привреде Саша Радуловић.

"Ми нисмо имали план да правимо своју верзију закона. Ту верзију треба да уради Министарство рада. Међутим, пошто видимо да то иде у неком другом смеру, да се доноси један потпуно неолибералан закон, који је погубан за запослене у Србији, улазимо у писање предлога закона који ћемо понудити и на Социјално-економском савету", навео је Орбовић.

Орбовић каже да ће у том њиховом предлогу свакако бити заштићена права радника у односу на овај предлог закона, где се "сва права запослених губе".

Како је објаснио у њиховом предлогу се не могу смањивати права запослених, док би по садашњем предлогу смањења зарада била између четири и осам одсто.

Коментаришући захтев синдиката за смену министра Радуловића, Орбовић је рекао да му синдикати замерају поред промена закона о раду и предлоге у вези са предузећима у реструктуирању.

"Радуловић није спреман за разговоре, он покушава да из кабинета решава питања не гледајући ни људе нити њихове приватне животе", навео је Орбовић.

Он је предложио да питање предузећа у реструктуирању могу да се реше разговорима са људима који раде у тим фирмама и додао да свакако постоје предузећа која не могу више да се опораве, морају отићи у стечај, али постоје предузећа у која треба инвестирати и којима треба помоћи.

С обзиром на то да предлог закона прихватају сви послодавци, Орбовић сматра да то значи да он омиогућава већу добит послодаваца, а не веће запошљавање, већ лакше отпуштање. Тек онда, како је рекао, и могућност запошљавања.

Поента овог предлога је лако отпуштање радне снаге, а наш предлог ће бити одговорност и радника, али и послодаваца.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи