Читај ми!

Ментално оболели посебна брига друштва

Ирска на плану заштите особа с менталним сметњама реализовала најбољи модел имплементације, оценила Славица Ђукић Дејановић поручивши да те особе морају бити посебна брига друштва. Закон о заштити ментално оболелих почеће да се примењује од 1. децембра, каже министарка здравља.

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић поручила је из Ирске да ментално оболеле особе морају бити посебна брига друштва, а да ће закон о њиховој заштити почети да се примењује од 1. децембра.

Ђукић Дејановић и директори најзначајнијих психијатријских болница у Србији бораве у дводневној посети Ирској, током које су о заштити особа с менталним сметњама и спровођењу закона разговарали са ирском министарком задуженом за ментално здравље Кетлин Линч и Комисијом за ментално здравље.

Ђукић Дејановић је у телефонској изјави Танјугу рекла да је Ирска на плану заштите особа с менталним сметњама постигла значајна достигнућа и реализовала најбољи модел имплементације.

Министарка је подсетила да ће у Србији Закон о заштити особа с менталним сметњама почети да се примењује 1. децембра.

Према њеним речима, насилне особе које су ментално оболеле морају бити посебна брига друштва.

"Проблем насиља је у порасту у Србији и у Ирској. Уочава се да међу насилницима има и оних који су оболели и из тога произлази њихово понашање, те зато морају бити посебна брига друштва", рекла је Ђукић Дејановић.

Министарка је навела да Србија може искористити искуства Ирске у вези с начином на који су такве особе хоспитализоване и изоловане, али тако да се води рачуна о заштити њихових људских права, али и окружења од њихове евентуалне агресије.

Ђукић Дејановић је рекла да је делегација обавила и користан разговор са члановима Комисије за ментално здравље.

Министарка је нагласила да су у делегацији особе које ће бити најодговорније за примену закона у највећим психијатријским болницама у земљи - "Горње Топонице" у Нишу, болнице "Лаза Лазаревић" из Београда и специјалне болнице у Вршцу.

Делегација ће, у оквиру посете Ирској коју је организовао ОЕБС, посетити и Инспекцију за установе менталног здравља и Трибуналом за ментално здравље, а посетиће и Главну психијатријску болницу у Даблину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи