Нова правила за малу матуру

На тесту из матерњег језика на малој матури могуће је остварити максимално 16 бодова, као и на тесту из математике. На комбинованом тесту ученици ће моћи да добију максимално осам бодова, одлучило Министарство просвете.

Министарство просвете донело је одлуку о полагању завршног испита за осмаке. Ђаци ће полагати три теста - из српског, односно матерњег језика, математике и комбиновани тест и то тако да трећи тест доноси осам, а српски и математика по 16 поена. За упис у средње школе вредноваће се и школски успех, односно максималних 60 поена.

Комбиновани тест садржаће питања из 5 области - физике, хемије, историје, биологије и географије. Почетком године ученицима ће бити доступне и збирке са модел задацима, а током другог полугодишта осмаци ће имати и пробне тестове.

Пробни тестови неће бити оцењивани, али ће указати и ученицима и наставницима на области у којима треба интензивирати учење и припрему за полагање завршног испита у основном образовању и васпитању.

Љубиша Антонијевић из Министарства просвете и науке каже да је завршни испит апсолутно потребан.

"Он није потреба родитеља, већ ученика, то је једна од мера којом ми морамо да вреднујемо систем у својој земљи - где нам се налазе ученици, који су нивои, шта знају, шта не знају", истиче Антонијевић.

Зорана Лужанин из Националног просветног савета каже да завршни испит треба подржати по сваку цену.

"Дете треба да схвати да није више тако мало, да родитељ схвати која су им права и обавезе, да их превише штитимо", каже Лужанин.

Родитељи истичу да је није реч о тесту за ђаке већ и за професоре. Питају на који начин ће ђаци бити у стању да одговоре на питања, за која у школи нису припремани.

Соња Стаменовић из Иницијативе "И родитељи се питају" каже да наставници немају ни знања ни вештине да воде наставу на такав начин да деца знају како да одговарају на те задатке.

"Ја сам погледала једно од тих питања данас и питање гласи - зашто кит живи у морској средини, између осталог одговор је због силе потиска, али ја не знам да ли су деца на тај начин размишљала док су била у школи", каже Стаменовићева.

Страх је оправдан ако се зна да на сличним, ПИСА тестирањима српски ђаци лоше пролазе. Шеф тима за спровођење ПИСА тестова Драгица Павловић каже да је програм презасићен академским знањем.

"То је област у којој се наши ученици боље сналазе, када их изведете мало са тог терена они показују несигурност", објашњава Павловић.

Неизвесност око трећег теста изазвало је оштре полемике у јавности и иницијативе да се он одложи. Стручна јавност негодовала је због предлога усвојеног у Националном просветном савету, према коме је комбиновани тест требало да носи дупло више поена него српски и математика, а то је одлуком министарства измењено.

Раније данас подигнута је оптужница против четворо осумњичених за крађу тестова за полагање мале матуре у јуну ове године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи