Читај ми!

Две деценије Учитељског факултета

Пре 20 година у Београду основан Учитељски факултет. Иако је било доста оптпора његовом оснивању данас на та образовна установа има акредитоване програме за основне, мастер и докторске студије, а за једно бруцошко место конкуришу два кандидата. Једно од признања за његов јубилеј прпипало и Информативном програну РТС-а.

Одлуком Скупштине Србије, пре две деценије основан је Учитељски факултет Универзитета у Београду. Иако је идеја била доста стара, било је великог отпора да се оснује оваква образовна установа. Данас Учитељски факултет има акредитоване програме за основне, мастер и докторске студије.

Најмлађи факултет Универзитета у Београду школује васпитаче и учитеље. Током пријема бруцоша, за једно место конкуришу два кандидата. Студенти кажу да им је потребна оштрија селекција и више праксе.

"Јер је ово факултет који поред општих и неких стручних знања која су неопходна будућим учитељима пружа низ погодности кроз које студенти могу да искажу своју креативност и ставралачку енергију", каже Александра Јанковић, суденткиња четврте године учитељског смера.

Први декан факултета Младен Вилотијевић каже да многи научници светског угледа сматрају да је то најсложеније занимање.

Најзначајнији ресурс којим ова земља располаже јесу образовани млади људи, тврде на факултету и сматрају да их не треба школовати само за брутално тржиште рада.

"Оно што ради Учитељски факултет, а то је неговање једног хуманистичког идеала образовања, идеала који подразумева једно свестрано образовање, које долази у једну озбиљну кризу. Можда сизифовски, али ми се ипак боримо да очувамо тај идеал", иситиче садашњи декан Учитељског факултета Миле Савић.

Додељене су повеље, плакете и захвалнице. За изузетан допринос успешној сарадњи и афирмацији Учитељског факултета Универзитета у Београду, Плакета је припала и редакцији Информативног програма Радио-телевизији Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи