Полицијско појачање за бољу безбедност

Следеће године више од 500 полицајаца обучених у Сремској Каменици радиће у Новом Саду, Новом Пазару и Пријепољу, да би се побољшала безбедност у Србији.

Да би побољшала безбедност у Србији, полиција ће средином наредне године ојачати своје редове. Више од 500 будућих полицајаца обучава се у Центру за основну полицијску обуку. Шест година, откако је школовање за полицајце скраћено са четири године на 12 месеци, стручњаци и даље постављају питање - колико је оно квалитетно? Из Центра у Сремској Каменици до сада смо добили око 1.200 полицајаца, од којих је 206 припадника националних мањина. 

Како би завршили једногодишњи курс за полицајце Јован и Игор замрзли су четвру годину студија на Правном факултету, а Сања ће уместо у вртићу посао тражити у полицији. То су, кажу сво троје, желели од малена.

Јован Васиљевић, ученик Центра за основну полицијску обуку каже да га је одувек привлачила униформа и рад са људима.

"Ово ме привлачи пошто је ово веома динамичан, занимљив и захтеван посао", каже Игор Зобић, ученик Центра за основну полицијску обуку.

Ученица Сања Шувак каже да је полицијски посао за њу цео живот и да јој је деда  пензионисани полицијски службеник.

У корак с временом и европским стандардима четворогодишњу школу у Сремској Каменици 2007. заменила је једногодишња обука. Полицајци сада добијају квалитетније образовање него раније, каже бивши ученик некадашње Средње школе унутрашњих послова.

"Имамо и филмску стрељану и тактичку кућу у којој наши полазници увежбавају практичне ситуације које ће их снаћи на терену. Значи раније кроз школовање више је то била теоријска обука, мање тих практичних ситуација", каже Мирослав Мијаиловић, заменик начелника Центра
за основну полицијску обуку.

У осавремењавању образовања за полицајце помогла нам је и Мисија ОЕБС-а. Кевин Коркоран, руководилац програма за полицијску обуку Мисије ОЕБС-а у Србији каже да они који су завршили реформисану, односно полицијску обуку су више мотивисани и имају боље полицијске компетенције које показују у свом раду.

"Они су такође и флексибилнији, отворенији за усвајање нових знања и лакше се адаптирају на промене које се дашавају у организацији", каже Кевин Коркоран.

Некада се школа за полицајце уписивала после завршене основне школе, па су дечаци пубертет проводили у униформи и установи затвореног типа, неспремни за рад на терену, оцењују стручњаци. Дају предност једногодишњој обуци, уз напомену да је треба допунити.

Богољуб Милосављевић, професор на Правном факултету са Универзитета Унион каже да би обука у начелу могла да траје барем две године у смислу да се прве године учи оно што је потребно за тај посао.

У другој години, према његовим речима, онај ко се прима у полицију не би требало да се овласти да примењује овлашћења самостално него да, рецимо, ради под надзором старијег колеге полицајца, који би му био нека врста ментора.

Ипак, професор Милосављевић проблем види у томе што после почетне нема повремених, редовних обука нити провере и обнављања знања.

Следеће године више од 500 полицајаца обучених у Центру у Сремској Каменици почеће да ради у Полицијским управама Нови Сад, Нови Пазар и Пријепоље.

Министарство унутрашњих послова проценило је да најпре у тим градовима треба појачати кадар ради побољшања безбедности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи