Читај ми!

Припреме за снег на путевима

Током ноћи очекује се снег на коловозима. На планинама се већ чисте путеви. Надлежне службе и полиција кажу да су спремни за падавине и упозоравају возаче да на време спреме зимску опрему и да не крећу на пут уколико не морају.

За само један дан температура је пала за 10 степени, на планинама има 20 центиметара снега. Киша ће током ноћи прећи у снег, па се очекује да ће га на коловозима бити до пет центиметара. Већ се чисте путеви на планинама, где је обавезна употреба ланаца.

Зимске службе кажу да су спремне. Припремљено је 700 камиона и 300 грађевинских машина, а 1.300 радника је у приправности. Од возача се очекује да поштују саобраћајне прописе, ограничење брзине и да имају зимску опрему.

За ову зимску сезону припремљено је стотинак пунктова са укупно 67 хиљада тона соли и 160 хиљада тона ризле. Новост је да ће се на путеве првог приоритета бацати само со, због притужби возача да им ризла оштећује каросерију. Из "Путева Србије" упозоравају возаче да морају да имају одговарајућу опрему.

Шеф зимске службе ЈП "Путеви Србије" Зоран Стоисављевић каже да неће бити сатоја уколико се возачи придржавају ограничења брзине од 60 километара на час на путевима првог приоритета и 40 километара на час на путевима другог приоритета, а да при томе имају зимску опрему, гуме и ланце на планинама.

Саобраћајна полиција већ кажњава и искључује из саобраћаја оне који немају зимску опрему. Из МУП-а поручују да ће у случају већих падавина одмах заустављати камионе како не би дошло до застоја као прошле године.

"Оног момента када уочимо падавине већег интезитета, ја ћу тражити да се теретни саобраћај на територији Србије обустави као што то раде у сусденим земљама", каже начелник Саобраћајне полиције Драгиша Симић.

Камиони и аутобуси најризичнији 

Из Агенције за безбедност подсећају да су камиони и аутобуси најризичнија категорија, што показује и синоћни удес аутобуса "Ниш експреса" код Ваљева.

"Агенција подсећа да и аутобуси и камиони морају да имају одговарјуће односно зимске преуматике с најмањом шаром од 4 милиметра. Наравно, с обзиром да очекујемо снежне дане неопходна је и остала зимска опрема као што су ланци за снег а за камионе и аутобусе обавезна је и лопата", објашњава Жељка Зебић из Агенције за безбедност саобраћаја.

Код вулканизера су већ гужве. Зимских гума има довољно, а коштају од 3.500 до 13.000 динара. Монтажа по точку је око 400 динара.

Возачи би требало да избегавају путовања када су веће снежне падавине а уколико су на путу да обавезно смање брзину јер су рупе и одрони неизбежни првих снежних дана. Треба мислити и на изненадна кочења, пошто је зауставни пут зими двоструко дужи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи