Закон о информисању до краја године у Влади

Нацрт закона о јавном информисању требало би до краја године да буде упућен Влади, а нацрти закона о електронским медијима и јавним сервисима почетком 2014, каже помоћник министра културе и информисања Саша Мирковић.

Помоћник министра културе и информисања Саша Мирковић најавио је да би Министарство културе до краја године требало Влади да упути Нацрт закона о јавном информисању, а нацрте закона о електронским медијима и јавним сервисима у првом тромесечју 2014. године.

На седници Одбора за културу и информисање Скупштине Србије, Мирковић је рекао да је рад на закону о електронским медијима на половини и да се анализирају приспели коментари и предлози изнети током јавне расправе.

Мирковић је навео и да се у раду на Нацрту закона о електронским медијима још није дошло до одбредби о кабловским оператерима.

Поводом писања медија да је у закону који се припрема уведен члан који спречава дистрибутере медијског садржаја или његовог власника да производи сопствене вести или информативни програм, Мирковић је агенцији Бета рекао да радна група која припрема Нацрт закона о електонским медијима разматра коментаре који су стигли на јавној расправи.

Мирковић је на седници Одбора навео да је било више од 140 учесника на јавним расправама и да радна група за израду та два закона заседа четири пута недељно.

Према његовим речима, радна група треба да заврши за седам до осам радних дана анализу нацрта закона о јавним сервисима, а рок за коментаре након тога је 21 дан.

Мирковић је рекао и да су предлози за оба закона након јавне расправе пристигли на 400 страна.

Мирковић је агенцији Бета рекао да је тај посао транспарентан јер се све налази на сајту Министарства културе и информисања, где су и сви коменатри из јавне расправе.

"Она формулација која је била у јавној расправи се налази на сајту. У овом тренутку не бих ништа пређудицирао. Радна група није још дошла до тог члана, о њему се дискутовало током јавне расправе", рекао је Мирковић.

Навео је да ће тај нацрт закона, када буде завршен, бити посредством Канцеларије за придруживање ЕУ упућен и у Брисел.

Упитан о судбини "Танјуга", Мирковић је казао да ће статус те агенције, који је сада у власништву државе, бити дефинисан Нацртом закона о јавном информисању.

"Идеја у случају 'Танјуга' је да се држава повуче из власничке структуре. Процес приватизације односно извлачења државе почео би током наредне године, а рок је како је сада предложено 31. децембар 2014. До тада би тај процес требало да се оконча. Да ли ће то бити раније, то ћемо видети", закључио је Мирковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи