Више жена у политици, мања дискриминација

Друштво ће се боље борити против дискриминације и насиља над женама, ако жене више буду учествовале у доношењу одлука, рекао шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт. Насиље над женама је општи, светски проблем, каже амбасадор Шведске.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт рекао је поводом обележавања Дана борбе против насиља над женама да Европска унија подржава женску парламентарну мрежу у настојањима да родна равноправност у Србији постане стварност.

На конференцији "Заједно против насиља над женама" у Новом Саду, Давенпорт је рекао да је задовољан тиме што је "створена јака и активна мрежа политичарки широм Србије" која је, како је оценио, заснована на солидарности међу женама без обзира на њихову политичку припадност.

"Женске парламентарне мреже, основане на националном и покрајинском нивоу, допринеће оснаживању жена на политичкој сцени, а тиме и унапређивању родне равноправности у Србији, што је један од кључних принципа у ЕУ", истакао је Давенпорт.

Таква унутрашња и спољна политика чланица ЕУ, објаснио је Давенпорт, требало би да доведе до подједнаке економске независности жена и мушкараца, односно "једнаке зараде за рад исте вредности", као и да омогући равноправност у доношењу одлука и оконча различите облике насиља у друштву.

Давенпорт је нагласио да, што жене у Србији више буду учествовале у доношењу одлука, наше друштво ће се боље борити против других проблема жена, као што су дискриминација, социјална искључивост и родно засновано насиље.

Амбасадор Шведске у Београду Кристер Асп је напоменуо да је насиље над женама општи, светски проблем, илуструјући то податком да је у његовој земљи прошле године било око 2.500 различитих пријава тог облика насиља.

Заштита основних људских права, тиме и права жена, су "камен темељац" шведске политике, рекао је Асп и додао да његова земља подржава пројекте родне равноправности широм света, па тако и у Србији што је, како је напоменуо, део укупне подршке нашој земљи на њеном путу у ЕУ.

О искуствима Финске у унапређењу родне равноправности, као и о мерама које влада те скандинавске земље предузима у борби против насиља над женама, говорила је заменица амбасадора Оути Исотало.

Скуп који је Женска парламентарна мрежа Скупштине АП Војводине организовала поводом дана борбе против насиља над женама поздравио је и председник покрајинског парламента Иштван Пастор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи