Годишњица присаједињења Војводине

У знак сећања на дан када су пре 95 година сви словенски народи прогласили отцепљење од Угарске, у Војводини се обележава Дан присаједињења Краљевини Србији. Тог дана Велика народна Скупштина донела одлуку којом су испуњени снови наших предака, рекао градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Данас се обележава 95 година од присаједињења Војводине Краљевини Србији.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Скупштине града Синиша Севић положили су венац на спомен-плочу на згради некадашњег хотела Гранд, у којој је 25. новембра 1918. године одржана Велика народна Скупштина, на којој је донета одлука о присаједињену Војвиодине Србији.

Вучевић је рекао да је 25. новембар један од најважнијих датума у историји не само Новог Сада и Војводине, него и целе Србије, јер је тог дана Велика народна Скупштина донела одлуку којом су, како је рекао, испуњени снови наших предака.

"Одлуке које су донете на Великој народној Скупштини учиниле су да живот нормално функционише у Новом Саду и у целој Војводини, а импозантно је било то што је већ тада омогућено право гласа женама и што су врло јасно дефинисана изборна правила", рекао је Вучевић новинарима.

Вучевић је додао да је на Скупштини донета недвојбена одлука да се све области Војводине неопозиво присаједине Србији.

Према Вучевићевим речима једна од одлука Скупштине била је и да се влада у Београду овласти да заступа интересе Војводине на мировним преговорима који су уследили након завршетка Првог светског рата.

Данас се сећамо свих оних који су допринели да се донесе одлука о присаједињењу, а посебно Светозара Милетића који је у два наврата био градоначелник Новог Сада, рекао је председник Скупштине града Новог Сада Синиша Севић.

"Демократија и право су омеђени правима других и не желећи да се било чије право умањи ми хоћемо да наставимо са развијањем демократије на начин на који је то некада радио Светозар Милетић", рекао је Севић.

Годишњица од присједињења Војводине Краљевини Србији обележена је и Свечаном академијом у Српском народном позоришту у Новом Саду.

Историчар Слободан Бјелица рекао је да је Нови Сад за свега две међуратне деценије удвостручио број становника "па су Атину почели називати српски Манчестер".

Српска војска у Нови Сад је ушла 9. новембра 1918. године, а две недеље касније одржана је Велика народна Скупштина на којој су представници Срба, Словака и Буњеваца донели једногласну одлуку да се Срем, Банат, Барања и Бачка присаједине Краљевини Србији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи