ДНК тест, велики стрес за децу

Утврђивање очинства најчешће траже мушкарци, а резултати показују да сваки трећи тестирани није отац детета. То значи да је две трећине њих неоправдано сумњало у своју партнерку. Узимање узорка за анализу потпуно је безболно, али при ДНК тестирању деца проживљавају велике стресове.

У ДНК лабораторији Института за судску медицину месечно се обави двадесетак тестова за утврђивање очинства. Резултати показују да сваки трећи тестирани мушкарац није отац детета. Захтеве подносе грађани из Србије, али и Црне Горе и Босне и Херцеговине.

У највећем броју случајева утврђивање очинства траже мушкарци. Две трећине њих схвати да су сумње у партнерке биле неправедне. Има, међутим, и оних који су тако сазнали да деца коју су годинама гајили нису била њихова. Утврђивање очинства не зна за старосну границу.

"Било је случајева пре него што дете дође из породилишта кући да се установи да ли ће доћи код једног или другог мушкарца, а било је и случајева да је једна госпођа од 60 година покушавала да установи да ли је читав живот живела са оцем, нажалост, ми смо ту морали да је разочарамо", прича доктор Оливер Стојковић са Института за судску медицину.

Удружење самохраних родитеља ДНК тестове користи како би помогло мајкама у остваривању алиментације за њихову децу - увек са надом да тај доказ може да промени и однос међу родитељима.

"Ми сваком од њих нудимо и облик виђања са тим дететом, јер ако си отац ваљда имаш у себи нешто, нешто што може да се пробуди. То дете има део његове крви, део његовог меса, њега", каже Вера Тотић из тог удружења.

Према њеним речима, има их који кроз све то прођу и наставе својим путем, као да се ништа није десило.

Јасмина Ђоковић је пре годину дана ДНК тестом доказала ко је отац њеног детета. Иако је узимање узорка за анализу потпуно безболно, био је то, каже, велики стрес за дете.

"Отац је дошао у алкохолисаном стању, дете је то много тешко поднело. Велики стрес је преживела, и после те ДНК анализе и правде која је на нашој страни, и даље не добијамо алиментацију, не жели да виђа своје дете", прича Јасмина.

Како кажу у Институту, било је случајева, мада ређих, да је мајчина несигурност била разлог за ДНК тест.

"Мајка детета не зна, једноставно није сигурна, ко је билошки отац њеном детету и тада долази са једним, другим, па са трећим партнером", каже доктор Стојковић.

Било да отац не жели да призна дете, или да је то одлука мајке која самостална и ситуирана жели да искључи оца из дечијег живота, последице по дете су велике, кажу психолози. Тога родитељи нису увек свесни.

"Свако дете у формирању свог идентитета има снажну потребу да зна ко су му биолошки родитељи. И када оно у једном тренутку пита 'где је мој тата' и ако не зна ко му је отац, и не зна из којих разлога то не зна, ствара се велика конфузија и велики осећај несигурности", каже породични психотерапеут Вера Деспотовић.

Осећај кривице неретко обележи њихово одрастање, а много снаге и храбрости им треба, напомињу психолози, када дође тренутак да они сами заснују породицу.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи