Пацијенти са новим срцем се опорављају

У Клиничком центру у Београду пацијенти којима је недавно урађена трансплантација срца се опорављају. Захваљују породицама донора и обаћавају да ће радити на подизању свести код људи о важности завештања органа. На Клиници за кардиохирургију, срце чека још 15 пацијената.

Развој програма трансплантације и завештање органа веома је битно за Србију, нарочито после паузе од 14 година, колико се у нашој земљи није пресађивало срце. Екипа РТС-а посетила је Клинички центар Србије и разговарала са пацијентима који су недавно добили тај орган од донора.

"Желео бих да се захвалим породици донора и да кажем да срце које физички носим у себи, заправо куца и живи за све нас", каже Мирослав Петровић из Велике Плане, стар 57 година.

Три недеље након трансплантације срца која му је спасила живот, јер му је срце радило са мање од 10 одсто снаге, Мирослав кроз осмех каже да би били потребни дани да нам објасни колико му је боље.

"Раније нисам могао ни да ходам, ни да спавам, једем, нити било шта друго да радим, чак ни да држим новине док читам. После само три седмице, могу да препешачим у току дана, подељено у пет етапа, чак три километра", прича Мирослав.

У суседној соби, пацијент Игор Јанковић (28) из Банатског Карловца са новим срцем живи већ 10 дана.

"Не знам да ли сам оволико био здрав и када сам можда био здрав. Функције су ми се комплетно вратиле. Пробаћу на сваки начин да подигнем код људи свест о важности завештања органа", каже Игор и додаје да су у његовој породици сви узели донорске картице.

Још један пацијент који је добио овај орган, добро се опоравља.

Кардиохирург Кличког центра Србије доктор Светозар Путник каже да се за среду планира биопсија када ће се анализирати узорак срчаног ткива од пацијената, да би се проверило да ли постоје елементи за одбацивање новог органа.

"Уколико су резултати у реду, пацијенти ће истог дана након добијених резултата отићи кући, односно вратити се нормалном животу", каже доктор Путник.

На Клиници за кардиохирургију, срце чека још 15 пацијената.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи