Читај ми!

Деменција, нежељени пратилац старости

Свака десета особа у Србији старија од 65 година пати од деменције. Благовремени лекарски третман може да помогне, али су лекови веома скупи, као и старачки домови, у којима је тешко наћи место.

Старење готово неизбежно прати деменција. Процењује се да је у Србији дементна свака десета особа старија од 65 година, а свака друга старија од 80 година.

Колико је то озбиљан проблем, знају само они који у свом окружењу имају тако болесну особу. У поодмаклој фази болести, оне морају да буду под сталним надзором. У свету, деменција поприма размере епидемије, упозоравају стручњаци.

На први симптом, заборавност, обично се не обраћа пажња. Када почну да се дешавају озбиљније ствари, болест је обично у поодмаклој фази. Има примера да дементна особа изађе из куће и да је породица никада не нађе.

"Ја сам први пут приметила да нешто није у реду кад је отишла код сестре код које одлази... Није се снашла. Ми нисмо уопште обраћали пажњу, заборави нешто, смејали смо се. Болест је напредовала и ја сам је сместила у дом... Страх је да не укључи шпопрет, да не оде код комшинице... Не зна да каже", јада се Душица Јоксимовић, ћерка особе с Алцхајмеровом болешћу.

Заблуда је да је заборавност саставни део старења, кажу лекари. Ако особа не памти новије догађаје, има халуцинације, не може да се сети предмета или особа које су јој блиске, то су упозоравајући знаци.

"Веома је важно да се болест открије што раније, зато што садашња антидем терапија омогућава да се успори напредовање болести и сачувају капацитети да особа функционише сасмостално", каже психјатар др Славица Голубовић.

За лекове против деменције треба издвојити, кажу, око 10.000 динара месечно, што је за већину пензионера прескупо.

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић признаје да су скупи и лекови и смештај у старачки дома, али напомиње да се на побољшању услова ради заједно са Министарством за социјалну политику, јер је неопходан принцип солидарности.

У поодмаклој фази болести, особе оболеле од Алцхајмерове болести морају да буду под сталним надзором. Када породица није у прилици да о њима непрестано брине, решење може да буде смештај у старачки дом.

Места у домовима има за око 10.000 људи, што није довољно када се зна да, према проценама у Србији, око 100.000 људи има Алцхајмерову болест.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару