Читај ми!

Нови закон поскупљује екскурзије?

Организација ђачких екскурзија под знаком питања због примене закона по којима је драстично смањен рок за плаћање. Туристички посленици тврде да ће то поскупети екскурзије. Синдикати очекују да нови закони уведу више контроле у пословање и школа и агенција.

Ђачке екскурзије, због законских измена, постале су врућа тема. У жижи полемике су Закон о јавним набавкама и Закон о роковима плаћања, који ће убудуће важити за сва ђачка путовања. Туристички радници оштро реагују, а надлежни подсећају да су школе буџетски корисници и да закони морају да се поштују.

У ЈУТИ тврде да ће Закон о јавним набавкама успорити и поскупети екскурзије, а обавеза да се путовање плати унапред или само 45 дана после - утицаће на мањи одзив ђака.

"Ми бисмо волели да тај рок не буде 45 дана, него 15 дана, да наплатимо што пре наше услуге, али смо свесни економских услова да људи једноставно не могу да плате у том року", каже Александар Сеничић, директор ЈУТЕ.

Иако тврде да највећи део колача од екскурзија иде држави, хотелијери су забринути да ће многи од њих имати много мање посла.

"Од тих великих капацитета 80 одсто се бави и рекреативним наставама. Тако да је ово такав губитак, да ће 30 одсто људи остати без плата", сматра Георги Генов из Удружења хотелијера.

Неки директори су збуњени, одустају од екскурзија, али има и оних који подсећају да је проблема у вези са наплатом екскурзија било и раније.

"Мислим да су новим законима школе много више заштићене него раније. Родитељи некад немају довољно новца и нису у могућности да плате екскурзију након њене реализације. Чак, ученик може и да заврши школу, а да не плати екскурзију", каже Ирена Брајевић, директор Осме београдске гимназије.

Синдикати очекују да нови закони уведу више контроле у пословање и школа и агенција.

"Постоји туристички лоби. Ради се о 50 милиона евра годишње и ради се само о неколико туристичких агенција, можда 20, које желе да задрже монопол и надувају цене. Примера ради, обилажење музеја у Италији укупно кошта 10 евра, а агенције наплаћују 30", тврди Миодраг Сокић из Форума београдских гимназија.

Министарство просвете очекује да се решење нађе у сарадњи са другим министарствима.

"Морају да се донесу на нивоу Владе, између ресорног министра просвете, Министарства финансија и привреде, који треба да кажу да ли закон важи за све или ће школе изузети неком уредбом", сматра Љубиша Антонијевић, помоћник министра просвете.

Министар просвете Томислав Јовановић смирује ситуацију. Екскурзија ће, каже, бити, али о њиховом циљу и очекивањима, сматра, поново морају да разговарају родитељи, деца и надлежни.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару