Екскурзије по угледу на развијене земље

Ђачке екскурзије, које су уговорене пре ступања на снагу Закона о јавним набавкама, биће реализоване, док ће за остале важити одговарајућа правила која утврди Министарство финансија, каже Томислав Јовановић. Екскурзије морамо другачије реализовати, по угледу на најразвијенији део Европе, каже министар просвете.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Томислав Јовановић изјавио је да ће све ђачке екскурзије, које су уговорене пре ступања на снагу Закона о јавним набавкама, бити реализоване док ће за остале важити одговарајућа правила која утврди Министарство финансија.

Одговарајући на питање новинара о томе да ли постоји могућност да екскурзије буду изузете из система јавних набавки, Јовановић је напоменуо да је то питање у надлежности Министарства финансија, нагласивши истовремено да мора да буде уведен ред у тој области.

Јовановић је подсетио да је закон о јавним набавкама донет у априлу и да ће, у складу с прописима, Министарство просвете дозволити реализацију свих екскурзија које су уговорене пре ступања на снагу тог закона, док ће за остале бити само померено време њиховог остваривања.

Од брзине остваривања тог законског поступка зависиће и то када ће бити екскурзија, прецизирао је министар и додао да се оне свакако "не могу реализовати за дан-два али могу у догледно време", односно ако сад буду планиране, могу се организовати за неколико месеци.

Јовановић истиче да ће екскурзија бити али наглашава неопходност прилагођавања новим условима и "да екскурзије морамо другачије реализовати, по угледу на најразвијенији део Европе".

Министар просвете је напоменуо да су екскурзије у развијеним европским земљама искључиво едукативног карактера и додао да се такав сличан програм, може лако и код нас организовати, чак и без јавних набавки.

О томе шта је сврха екскурзија, шта је њихов циљ и шта се од њих очекује требало би да разговарају представници просветних власти, наставника, ученика и њихових родитеља и "ако се заједнички договоримо, онда неће бити никаквих проблема", закључио је министар Јовановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару