Читај ми!

Наставничке дневнице камен спотицања

Ђачке екскурзије до даљег неће бити изузете од примене Закона о јавним набавкама, па ће морати да се организују путем тендера. Питање висине наставничких дневница Министарство просвете покушава да уреди необавезујућим упутством. Ограничавање износа дневница покушај је да се екскурзије учине доступним што већем броју ученика, објашњава помоћник министра просвете Љубиша Антонијевић.

Помоћник министра просвете Љубиша Антонијевић каже да ће упутство Министарства којим се ограничава износ дневница за наставнике током екскурзија довести до равноправности међу децом и смањења социјално-економског момента. Антонијевић напомиње и да ће приликом организовања екскурзија морати да се поштује Закон о јавном набавкама, уколико се надлежни министри не договоре другачије.

Директорима школа прослеђено је упутство о висини накнада наставницима и васпитачима уз напомену да ће екскурзије убудуће бити под већом лупом јавности. У упутству се наводи да дневнице не би требало да буду веће од 2.700 динара у нерадном дану.

Помоћник министра просвете за предшколско и основно образовање Љубиша Антонијевић каже да упутство није законски обавезујуће, али очекује да ће га школе поштовати.

"Очекујемо да ће највећи број школа усвојити препоруку, која служи сврси да се социјално-економски моменат у земљи, а пре свега у школи, подигне на ниво да свој деци омогућимо да негде путују", рекао је Антонијевић, гостујући у Дневнику РТС-а.

Министарство сматра да просветари имају право на новчане накнаде једино за сате ван радног времена и нерадним данима, јер им за осмочасовно радно време од понедељка до петка следује плата.  

Највише су погођени они којима су исплаћиване енормно високе дневнице, објашњава Антонијевић. "То су суме од 2.500 до 5.000 по ученику. Не постоји критеријум по којем се то исплаћивало. Према уредби о накнадама, максимални износ дневнице је до 3.000 динара", каже Антонијевић.

Помоћник министра је истакао да је највећи део јавности дочекао са одобравањем упутство, јер ће допринети равноправности и уједначавања међу децом.

Антонијевић је истакао и да су школе буџетски корисници и дужне су да поштују закон, па да ђачке екскурзије, па и кухиње, организују на основу јавних набавки.  

Објаснио је и да ће све школе које су закасниле да се пријаве на тендер за екскурзије, то моћи да ураде на пролеће, као и да је родитељима дата могућност да директно преговарају с туристичким агенцијама.

Према његовим речима, овако законско решење може да изазове проблеме код исхране деце, пошто ће и ђачка кухиња морати да се организује путем јавних набавки. 

Места за корупцију има и у начину плаћања екскурзија, и уговарању излета са агенцијама. Синдикати се жале да само поједине агенције организују екскурзије и рекреативне наставе, а да се конкурс расписује реда ради.

"Имали смо доста жалби родитеља да поједине школе знатно крше редовну процедуру, тако што се директори договарају директно са агенцијом. Држава је јача од свих и може увек да упути тржишну и просветну инспекцију", закључио је Антонијевић.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару