Узбуњивач без заштите

Бивши управник нишког затвора Живорад Бранковић указивао на корупцију и злоупотребе у тој установи. Министарство правде недавно потврдило решење о његовом пензионисању иако су Управни суд и владина Жалбена комисија прогласили незаконитим првобитно решење, које је потписала тадашња министарка Снежана Маловић.

Живорад Бранковић је, као управник нишког затвора, са још десеторо запослених пре две године указао на унутрашњи криминал, разне малверзације и примање мита у том затвору. Посебно је скренуо пажњу да из робних резерви недостају 142 тоне лима за производњу бојлера у затворској радионици.

Против пет радника поднео је кривичне пријаве, а против 59 покренуо дисциплински поступак.

Иако је био више пута награђиван због заслуга, превремено је пензионисан мада су Управни суд и владина Жалбена комисија првобитно решење које је потписала тадашња министарка Снежана Маловић, прогласили незаконитим.

Бранковић је, како каже, желео да у границама свог делања помери то да бар у нишком затвору не буде примедаба ЕУ. "То је била моја мисија, визија и жеља", каже Бранковић.

Бивши управник није добио статус узбуњивача, јер, када је то затражио, већ је био пензионисан.

Заменик директора Агенције за борбу против корупције Владан Јоксимовић каже да законски оквир и подзаконски правилник не пружају довољну заштиту узбуњивачима.

"Тај законодавни оквир требало би поправити. Агенција за борбу против корупције снажно се залаже за доношење Закона који би детаљно и поптуно регулисао статус узбуњивача", објашњава Јоксимовић.

Нишки затвор је средином марта, месец дана пре објављеног конкурса у Службеном гласнику, добио новог управника, иначе војног пензионера. Средином маја, Бранковићу је Министарство правде потврдило пензионисање решењем на којем је, уместо личног потписа министра, био његов факсимил што је супротно Закону о општем управном поступку.

Зоран Гавриловић из Бироа за друштвена истраживања каже да оно што мотивише људе да се боре против корупције јесте да се санкционишу они против којих се узбуњивачи буне.

"У овом случају имамо контра пример, да они које су Живорад Бранковић и Валентина Крстић пријавили још нису процесуирани", истиче Гавриловић.

Бранковић, и после свега, поручује да нема намеру да се преда јер, како каже, "правда мора да победи".

Од десеторо који су указивали на корупцију у нишком затвору, само је Валентина Крстић постала узбуњивач. Поједини заспослени су премештени, а неки су добили отказ.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару