Жалба - немогућа мисија

Рад инспекција у земљи регулише око хиљаду правних аката. Такво стање додатно оптерећује фирме и смањује конкурентност домаће привреде, тврде стручњаци. Системски закон надлежни најављују за наредну годину.

Иако у оквиру 14 министарстава раде 34 инспекције, нема системског закона којим се уређује та област, показује истраживање "Ју-Ес ејда". Рад инспекција сада регулише више од хиљаду посебних закона и подзаконских аката.

Предлог закона о инспекцијском надзору Влада треба да усвоји најкасније до јуна 2014. године, најављују надлежни.

Велика и средња предузећа, показује истраживање, инспектори посете нешто мање од четири пута годишње, на шта руководство потроши 35 сати или око четири и по радна дана.

Надлежности различитих инспекција често се преклапају, а механизам жалби на њихов рад прилично је неефикасан. Контроле су сувише честе и предуге, сматрају привредници.

Душан Васиљевић из Америчке агенције за међународни развој каже да је велики проблем  усмереност инспекција на наплату казни, што је, каже, један од основних критеријума за резултате њиховог рада.

"Зато они посећују углавном оне привредне субјекте који добро послују, који поштују прописе, а сива економија врло често пролази некажњено, односно није предмет довољног надзора инспекције", каже Васиљевић.

Пореска, тржишна и инспекција рада најчешће су на терену, а потрошачке организације највише сарађују са пољопривредним, ветеринарским и санитарним инспекторима.

Горан Паповић, председник Националне организације потрошача, каже да та сарадња није у оном обиму који очекују, јер не постоји национални савет за безбедност хране. 

"Била је законска обавеза да се такав савет формира, који би дефинисао редовни мониторинг, односно редовни надзор над тржиштем. Све контроле хране су хаотичне, повремене, или само ако се нека афера појави у јавности. Не постоји план активности који је јасно дефинисан", каже Паповић.

Унија послодаваца Србије предлаже формирање генералног инспектората.

"На првом месту се добијају мањи трошкови за државу, ефикаснији рад инспекцијских органа, затим смањују се могућности за мито и корупцију и практично се и привредни субјекти упућују на то да поштују све прописе које држава прописује", каже Драгољуб Рајић, председник Уније послодаваца.

У Министарству правде и државне управе раде на будућим законима о инспекцијама и инспекцијском надзору.

Они треба да обезбеде јединствене стандарде за све инспекције, пропишу овлашћења, успоставе размену информација, координацију и планирање инспекцијског надзора на основу процена ризика.

Јавност у раду и реакције на притужбе на рад инспекција биће далеко ефикасније, кажу надлежни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару