Читај ми!

Светски дан срца

Од клардиоваскуларних болести сваког сата у Србији умре шест особа. У оквиру кампање, поводом Дана срца, становништву ће се мерити вредности холестерола, триглицерида и шећера у крви, крвног притиска. Грађани ће добити и савете о значају и важности редовне физичке активности.

У Србији сваког сата од различитих облика кардиоваскуларних болести умре шест особа, од којих је сваки осми у најпродуктивнијим годинама живота од 25 до 64 година, саопштио је Градски завод за јавно здравље Београд, поводом Светског дана срца који се обележава 29. септембра.

Од 2001. до 2010. године стопа смртности од болести срца и крвних судова у Србији опала је код жена за 14 одсто, а код мушкараца за 16 одсто, али и поред регистрованог пада стопе умирања, Србија се налази у групи земаља са ризиком који је виши од просечног за земље европског региона, наводи се у саопштењу.

Светски дан срца ове године обележава се под слоганом "Крените путем здравог срца" са циљем да се нагласи значај здравих стилова живота, као и значај превенције фактора ризика.

Заблуда је, како се наводи, да од болести срца и крвних судова оболевају само старије особе, особе мушког пола и богати, јер болести срца и крвних судова погађају жене као и мушкарце, а ризику су изложена и деца.

Пушење, неправилна исхрана и недовољно физичке активности најзначајнији су фактори ризика за појаву ове болести.

Светски дан срца Завод за јавно здравље Ужице обележиће 30. септембра, од 11 до 13 сати на Краљевом тргу на Златибору, саопштено је из ове установе.

У организацији акције осим Завода за јавно здравље Ужице учествују и ТО Златибор, Црвени крст Ужице и Основна школа "Димитрије Туцовић" у Чајетини.

У оквиру кампање становништву ће се мерити вредности холестерола, триглицерида и шећера у крви, крвног притиска, али ће добити и савете о значају и важности редовне физичке активности у очувању и унапређењу здравља.

Институт за кардиваскуларне болести Сремска Каменица саопштио је да ће током наредне недеље организовати саветовање и едукацију грађана, а делиће се и едукативне брошуре како би се указало на важност редовних кардиолошких прегледа и неговање здравих навика живота.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару