Анестезиолога ни за лек

Иако немамо довољан број анестезиолога, правилник по коме би клинички центри требало да имају већи број ових специјалиста, још увек није измењен. Лекари апелују да мора да се нађе начин да почне да се прима већи број анестезиолога.

Посао у Србији у овом тренутку чека две и по хиљаде лекара. Ипак, имамо мањак појединих специјалиста, на пример анестезиолога. Србија има једног анестезиолога на 11 хиљада становника, а у европским земљама ради један анестезиолог на пет хиљада становника.

Лекара волонтера у Центру за анестезију Клиничког центра Србије има 44. Били су најбољи студенти, желе да специјализирају анестезиологију.

Једна од волонтерки је Јована Аврамовић (27) која ради у КЦС више од две године као клинички лекар-волонтер. "Добила сам уговор на шест месеци који је истекао. Након тога сам наставила да волонтирам. Да не желим овде специјализацију, не бих оволико дуго остала", додаје Аврамовићева.

Волонтер Саша Кнежевић (30) мења колегиницу која је на породиљском боловању на Клиници за анестезију на неурохирургији.

"Пре него што сам почео да мењам колегиницу волонтирао сам две године, као и већина мојих колега. Супруга ми је такође лекар, нема посла ни она, имамо бебу од десет месеци", каже Кнежевић.

Предлог за измену правилника по коме би клинички центри требало да имају већи број анестезиолога него установе секундарног типа био је припремљен, али се од измена правилника одустало.

Међу 29 лекара, који су недавно на основу одлуке Министарства здравља примљени на дефицитарна места, нема ниједног анестезиолога.

Начелница Анестезиологије КЦС Весна Бумбаширевић апелује да се "проблем о дефициту анестезиолога размотри и нађе начин како да се приме ови лекари, без којих практично и не можемо."

Од 1.300 лекара у Клиничком центру Србије, 164 су анестезиолози.

Директор КЦС Миљко Ристић сматра да треба променити неке стандарде. "Стандарди су рађени по броју кревета, а нису рађени по обиму посла. Неке клинике су дуплирале обим свог посла на истом броју кревета. То би сад подразумевало да се повећа и број анестезиолога, а то не може преко ноћи", објашњава Ристић.

Државни секретар у Министарству здравља Периша Симоновић сматра да је чињеница да има установа у којима нема довољно анестезиолога, док их у неким другим има.

"Ми ћемо неодобравањем нових специјализација за установе у којима има анестезиолога, омогућавати слободан прелазак из установа где их има више и усмеравати их у оне где их има мање", објашњава Симоновић.

Поред анестезиолога, недостају и радиолози, патолози, однедавно и педијатри.

Анализа Лекарске коморе Србије показује да ће у наредних од седам до 10 година у пензију отићи више од половине од укупно 16.000 специјалиста, али и да је од почетка године око 650 лекара покушало да нађе посао у иностранству.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару