Шабић: Нема очекиваног напретка

Стање у области слободног приступа информацијама незадовољавајуће, каже Родољуб Шабић на Међународни дан права јавности да зна. Није реч да ту има неког упадљивог регреса, да су ствари нагло кренуле назад, али у сваком случају је изостао прогрес који смо са правом очекивали, истиче Шабић.

Данас је Међународни дан права јавности да зна, а тим поводом повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић каже да није задовољан стањем у области слободног приступа информацијама.

Међународни дан права јавности да зна установљен је 2002. године, а његово формално обележавање почело је после годину дана.

Шабић је најавио да ће Дан права јавности да зна у Србији бити осми пут обележен, и то традиционално - уручивањем признања за допринос у остваривању права јавности да зна.

Свечана додела награда биће одржана у понедељак у Београду, а том приликом биће додељена признања органу власти који је показао највећи допринос у остваривању права јавности да зна, као и државном органу који је имао најбољи Информатор о раду.

"Сваке године смо додељивали награде у више категорија и једну посебну, специјалну, за највећи допринос. Ове године ће све бити скромније, а чак смо размишљали о томе да ли да уопште да уручујемо признања", рекао је Шабић Танјугу.

Разлог томе, каже повереник, јесте тај што није задовољан стањем у области слободног приступа информацијама.

"Није реч да ту има неког упадљивог регреса, да су ствари нагло кренуле назад, али у сваком случају је изостао прогрес који смо са правом очекивали", рекао је Шабић и додао да се с правом очекивало да број жалби поверенику престане да расте.

Бројни проблеми у остваривању права 

Према његовим речима, колико год да повећан број жалби представља добар знак да је порасла свест грађана и новинара о праву да добију информацију и спремност да то право користе, као и потврду поверења у иституцију повереника, то није добро, јер показује да још много проблема има у остваривању права.

То показује, каже Шабић, да се до низа информација, које би морале бити доступне најширој јавности, долази само након интервенције повереника, и то у великом броју.

"Број је стално растући. Прошле године број предмета у области слободног приступа информацијама био је око 3.650. Ове године тај број смо достигли већ почетком септембра што значи да ће се расти наставити и даље, а то није добро'', рекао је Шабић.

Према његовим речима, то говори да се однос власти, али и људи које воде предузећа која располажу значајним јавним ресурсима, према праву јавности не мења ни довољно брзо ни квалитетно.

Наводећи да је закон којим се регулише та област примењив и да има резултате који се виде, он је оценио да то није никакав разлог за задовољство.

Шабић је истакао да институција на чијем је челу инсистира да престане да буде главна ствар коректан однос према захтеву грађана и новинара, већ да то постане нормална ствар.

"Коме је захтев поднет има да поступи по том захтеву, односно да да информацију или да је ускрати, ако постоје законска разлози'', обијаснио је Шабић, додајући да би "лавовски део" информација о раду органа власти и јавних предузећа требало да буде доступан јавности.

Шабић је оценио да је напредак у овој области значајан због остваривања неколико, за Србију битних циљева, међу којима је и борба против корупције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару