Насиље у школи, ко је одговоран

Све више насиља међу школарцима. У васпитању ђака поред родитеља и наставника, значајну улогу би требало да имају и школски психолози. Многи ученици, међутим, никада ни не упозају психолога. У просеку, у школи са око 1.000 ученика ради по један психолог и педагог, што је како сматрају у Министарству просвете, довољан број.

Игру и дружење у школи све чешће замењују увреде и физичко насиље, а неретко су у ђачким торбама уместо књига - ножеви и палице. То потврђују прошлонедељни догађаји у Новом Саду и Аранђеловцу, када су један основац и један средњошколац завршили у болници, јер су их напали вршњаци.

За понашање ђака одговорни су родитељи, али и психолози и педагози. Међутим, за 12 година, колико укупно проведу у основној и средњој школи, многи ђаци и не упознају свог школског психолога.

На врата школских психолога обично иду тек онда када постану део проблема. Стручњаци тврде да је све више насиља међу школарцима, посебно средњошколцима.

"Опште искуство казује да насилне породице врло често дају насилна понашања. Имамо искуство да су нам наставници све бољи и бољи, сензибилисани за насилно понашање ученика, али нажалост немамо увек адекватну сарадњу родитеља", каже психолог Техничке школе "ГСП" у Београду Спомена Милачић.

Сви који имају утисак да школски психолози раде само са децом и само онда када се појави проблем, нису у праву, кажу у Друштву психолога Србије.

"Посао психолога је рад и са ученицима и са родитељима и са друштвеном средином и са струковним организацијама и са другим институцијама које се баве децом - центрима за социјални рад, здравственим организацијама, понекад је ту суд и МУП", каже Бранка Тмушић из Друштва психолога Србије.

У просеку, у школи са око 1.000 ученика раде по један психолог и педагог. Питање је колико они могу да прате понашање свих и реагују на време ако уоче проблем.

У Министарству просвете не мисле да је потребно више психолога. Без обзира на све чешће инциденте, тај број задовољава критеријуме Министарства. Психолози се, иначе, оцењују у оквиру контроле квалитета рада целе школе.

Према речима Гордане Цветковић из Министарства просвете, науке и технолошког развоја, уколико је школа оцењена четворком, што је највиша оцена, то значи да су и стручни сарадници и сви остали у школи обављали своје циљеве и задатке на највишем нивоу.

"У Београду за сада имамо више четворки него двојки, али ћемо податке за Србију имати врло брзо када Завод за вредновање квалитета, чија је то обавеза, буде урадио годишњи извештај на основу спољашњег вредновања свих школа у тој години", објашњава Цветковић.

Ипак, има школа које захтевају више од једног психолога и педагога. Зато је прошле године неколико београдских школа добило одобрење за појачање стручне службе.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару