Пензионере брине најављена реформа

Просечна пензија у Србији износи око 24.000 динара и није довољна ни за половину потрошачке корпе. Реформа пензионог система је неопходна, сагласни су стручњаци. Према предлогу ММФ-а, пензија би могла да износи око 43 одсто просечне плате уместо законом прописаних 60.

Предстојећи дан старих 1. октобар, пензионери у Србији обележиће са незнатном повишицом на пензионом чеку, у просеку 120 динара. И њих, и оне који ће наредних година у пензију, ипак, много више брине најављена реформа пензионог система.

Реформа тог система је неопходна, сагласни су стручњаци. Ипак, постепено померање старосне границе и увођење новина, ублажило би последице по пензионере и запослене.

Просечна пензија у Србији износи око 24.000 динара и није довољна ни за половину потрошачке корпе. Ипак, важан је део буџета сваког домаћинства.

Статистика показује да од просечног износа пензије живи око милион најстаријих, а да њих 400.000 прима мање од 20.000 динара месечно. Одрицања од основних животних потреба стварају фрустрацију, сматра председник Геронтолошког друштва Србије Милош Немањић.

"Једно истраживање које је прошле године баш на дан 1. октобра промовисано - културни активизам старих у србији, показује да се пензионери осећају дискриминисаним. Већ сама та чињеница доприноси томе да они и са том пензијом која је иначе мала или нека је чак и средњег нивоа, тешко подносе свој статус", каже Немањић.

Узимајући у обзир трошкове живота и стопу инфлације, посебно је важно да очувамо реалну вредност пензија - сагласни су стручњаци. Ипак, још увек није прецизирано како би се пензиони систем реформисао, а да не дође до евентуалног смањења пензија.

Економиста Малиша Ђукић каже да реформа система подразумева низ непопуларних мера, од повећања старосне границе становништва, затим евентуалних корекција пензија у зависности од висине пензије, а може се односити на примену различитих стопа за плаћање доприноса.

"У основи сам процес захтева време, односно ефекти се могу сагледати тек након неколико година", каже Ђукић.

Према предлогу ММФ-а који се ових дана помиње у јавности, у пензију ћемо одлазити касније, а она би могла да износи око 43 одсто просечне плате уместо законом прописаних 60.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару