Шта доноси нова мрежа судова

Од Нове године почеће са радом и нова мрежа судова. У Министарству правде кажу да ће нова мрежа учинити правду доступнијом и јефтинијом. Тада ће бити места за судије и тужиоце који су реизбором остали без посла, али су у суднице враћени одлуком Уставног суда.

Нова судска мрежа почиње да ради од 1. јануара. Предлог закона о седишту судова и јавних тужилаштава предвиђа да основних судова буде двоструко више - 66, а тужилаштава 58. У Министарству правде кажу да ће нова мрежа учинити правду доступнијом и јефтинијом.

Уместо досадашња 34, од нове године основне судове добиће још толико градова у Србији. Међу њима су Шид, Врбас, Алексинац, Рашка, Сјеница, Сурдулица.

Министар правде и државне управе Никола Селаковић каже да у неким местима, која имају и више од 30, 40, 50 хиљада сатновника, опет ће функционисати судови.

"Ово је закон који ће донети нека новија, оригиналнија решења. Tа решења се огледају у томе што смо тежили да правда буде ближа грађанима, да се не крећу много од места становања до суда", истиче Селаковић.

Највише се водило рачуна да има довољно предмета за седам судија, колико најмање мора да има сваки суд, затим о приливу предмета и о томе колико има нерешених случајева.

Један од највећих проблема које би нова мрежа требало да реши, јесте неравномерна оптерећеност судија у градовима. Председница Радне групе Вида Петровић Шкеро каже да ако су сви једнако оптерећени, грађани ће имати једнаку приступност правди.

"Сада се враћамо на неко међурешење, у овом тренутку спрам наших потреба и могућности. То не значи да је ово идеална мрежа, идеалне мреже судова нема", каже Петровић Шкеро.

У новој мрежи биће места за судије и тужиоце који су реизбором остали без посла, али су у суднице враћени одлуком Уставног суда. Судије су задовољне новом мрежом, али са стрепњом чекају распоређивање.

"Реизбором из 2009. године повређено је једно начело, а то је сталност судијске функције. Плашимо се да ова законска решења имају потенцијал да се повреди једно друго начело независности функције, а то је непреместивост судије", каже председник УО Друштва судија Србије Константин Митић Врањковић.

Предвиђено је да се рад судова и јавних тужилаштава на Косову и Метохији уреди другим законом.

"До доношења тог закона наши судови и јавна тужилаштва на подручју КиМ у непомењеном облику настављају да постоје и раде", каже Селаковић.

У претходне три године у Србији је било троструко више судских јединица него судова. Новим законом остаје их тек 14.

Грађани ће ипак имати могућност да у свом граду оверавају документа и предају пошту, јер ће судске јединице, све до успостављања јавних бележништава следећег септембра, заменити канцеларије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару