Читај ми!

Откупљивач злата нестао "преко ноћи"

Да би неко био откупљивач злата, неопходно је да има и производњу. Фирма "Gold exchange" поседовала је у Србији 73 радње за откуп, иако није била произвођач. Власник готово преко ноћи све радње затворио, а радници остављени без плата.

Фирма "Gold exchange", у власништву двоје хрватских држављана, поседовала је у Србији 73 радње за откуп злата иако није имала производњу, што је законом забрањено. Власник је готово преко ноћи све радње затворио, злато је отпремљено, не зна се где, а радници су остављени без плата.

Лошу економску ситуацију многи грађани решавају тако што продају драгоцености. Финансијску кризу која није обишла ни Србију искористили су, између осталих, откупљивачи злата. Међутим, према нашем закону да би неко откупљивао злато, мора да буде и произвођач.

Власник продавница за откуп злата "Gold exchange" дозволу за рад добио је у августу 2012. године на основу правилника који није захтевао да само произвођачи са комплетном опремом и радионицама могу да откупљују злато. У међувремену, правилник је промењен, а златари су имали три месеца да се прилагоде новим условима.

Вршећи надзор у тој фирми, Дирекција за мере и драгоцене метала утврдила је да нису испуњени сви услови прописани правилником, односно да немају сву потребну опрему за производњу и нису били у стању да докажу да је опрема у стању функционисања и да је спремна за рад.

Како нису ни после опомене створили услове који су потребни, 24. јула Дирекција је издала решење којим се ланцу златара одузима дозвола за рад.

Почетком септембра, тек месец дана од забране рада, власник је затворио радње и 140 радника оставио без посла.

"Није доступан, он да је доступан ми бисмо се чули са њим, није у земљи. Обратио нам се јуче путем мејла да су они у преговорима са неком фирмом из Црне Горе, која би требало да купи нашу фирму, да ће девојке које буду хтела да наставе моћи да наставе са радом. Које не буду хтеле, једноставно ће добити прекид и моћи ће да узму своје радне књижице", каже радница једне продавнице из Новог Сада.

Радница "Gold exchange" из Крушевца забринута је за свој статус.

"Првенствено смо забринути због тога што смо дали новац и све злато које смо имали у пословници без исплаћене плате за месец и по дана, без радне књижице. За три месеца колико сам радила ниједна инспекција није ни долазила, пословнице су радиле супер, ми смо злато слали у Нови Сад, где је ишло после тога стварно не знамо", објашњава радница.

На основу пријава радника, Инспекција рада у Новом Саду отишла је у седиште "Gold exchange" како би проверила тврдње запослених.

"Оно што за сада знамо јесте да тај послодавац запошљава око 140 запослених на подручју целе Србије, да су људи у радном односу и да од 13. септембра не раде из разлога што послодавац има проблема у смислу вођења делатности за коју је регистрован", рекла је начелница Инспекције рада за Јужно-бачки округ Љиљана Стојшић.

Како каже, даља судбина тих запослених зависи од решавања саме ситуације везане за привредну делатност тог послодавца.

Осим што су остали дужни запосленима, власник златарских радњи није измирио ни дуг према држави од готово 90.000 динара.

Како кажу у Пореској управи, у току је контрола фирме, како би се утврдило тачно чињенично стање.

"Имајући у виду да правно лице има више пословних јединица на територији Републике Србије, такође се контролишу и приватна лица која су продавала злата у претходном периоду овом физичком субјекту", каже Драган Агатуновић из Пореске управе.

И даље је непознато и колико су злата у последњих годину дана откупили од грађана и изнели из земље.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару