Читај ми!

Николић отворио изложбу о Тесли у УН

Томислав Николић у УН у Њујорку отворио изложбу српских сликара о Николи Тесли. Председник је том приликом уручио ордење држављанима САД заслужним за јачање односа две земље.

Председник Србије Томислав Николић отворио је синоћ у Мисији Србије при УН у Њујорку изложбу еминентних српских сликара "Тесли у част" и уручио одликовања држављанима САД који су значајно допринели јачању односа две земље.

Николић је некадашњем америчком тужиоцу и борцу за истину о Србији Ремзију Кларку уручио Сретењски орден другог степена, док су бивши копредседавајући Српског кокуса у америчком Конгресу Ден Бартон и Мелиса Бин добили Орден српске заставе другог, односно трећег степена.

Председник Николић је на свечаности, којој је присуствовао и црногорски председник Мило Ђукановић, шеф српске дипломатије Иван Мркић, амбасадор у Вашингтону Владимир Петровић, доскорашњи председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић, представници дијаспоре и свештенства СПЦ, поручио да су добитници одликовања "храбри, честити, искрени и посвећени правди".

"Нека вас знамења која сам вам уручио увек подсећају на Србију, малу земљу у Европи и Балкану, која уме да цени своје пријатеље", рекао је српски председник.

Николић је, отварајући изложбу рекао да је велики научник Никола Тесла био и остао надахнуће, колико научницима, толико и уметницима.

"Тесла поново и стално окупља око себе и Србе и Американце", нагласио је Николић..

Један од лауреата Ремзи Кларк поручио је у кратком обраћању да Србија има велике људе и позвао Србе да остану пријатељи са Американцима. "Бивша Југославија је била веома важан део света и у њој сам први пут био 1946. године, а био сам у Београду крајем марта 1999, када су падале бомбе на Србију", казао је Кларк.

Бивши конгресмен Ден Бартон, који је председавао српским Кокусом у Конгресу, истакао је да је Србија давни пријатељ Америке, додавши да би волео да су САД "у неким приликама биле бољи пријатељ Србије".

Конгресменка српског порекла Мелиса Бин рекла је да јој је велика част што је добила одликовање од председника Србије. Рекла да је заједно са конгресменом Бартоном водила српски кокус и да су предводили делегацију Конгреса која је била у посети Србији.

"Предводили смо конгресну делегацију да би их упознали о историји нације и савезништву Србије и Америке у два светска рата, да би сазнали више о великом научнику Николи Тесли и генералу Дражи Михајовићу", закључила је конгресменка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару