Читај ми!

Министарство о организовању екскурзија

На састанку стручних служби у Министарству просвете, донете препоруке у вези организовања ђачких екскурзија. У Привредној комори саопштено да агенције које организују екскурзије неће бити изузете од примене закона о јавним набавкама и рокова плаћања.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја донело је препоруке када је реч о организовању ђачких екскурзија.

На данашњем састанку у Министарству договорено је да министар просвете, министар финансија и министар привреде покушају да нађу решење за примену Закона о јавним набавкама до добијања тумачења закона о томе да ли ученичка, односно родитељска средства која се уплаћују за екскурзије и наставу у природи преко рачуна школе јесу буџетска средства.

До тада, како је објављено на веб-сајту Министарства просвете, све школе треба да поступају у складу са мишљењем Управе за јавне набавке број 011-00-1270/13 од 13. септембра ове године у договору са изабраним агенцијама.

Туристичке агенције које организују ђачка образовна путовања неће бити изузете од примене закона о јавним набавкама и рокова плаћања, изјавили су данас представници министарстарстава привреде и финансија, као и Управе за јавне набавке.

То је саопштено на састанку који је организовала Привредна комора Србије (ПКС), на иницијативу Националне асоцијације туристичких агенција "Јута", у настојању да посредује у решавању проблема насталих услед примене закона о јавним набавкама и роковима плаћања на ђачке екскурзије.

Састанку у ПКС су присуствовали сви субјекти који на посредан или непосредан начин учествују у организовању ђачких екскурзија.

Проблеми у организацији ђачких образовних путовања настају због примене Закона о јавним набавкама и Закона о роковима измирења новчаних обавеза у комерцијалним трансакцијама.

Тим законима је прописано да се и основне и средње школе, као индиректни корисници буџетских средстава, сматрају наручиоцима у јавним набавкама екскурзија, са роком измирења новчаних обавеза од највише 45 дана од дана када је ђачко путовање реализовано, а фактура испоручена. 

Представници струковних удружења туристичких агенција сматрају да ђачка образовна путовања треба да буду изузета од примене ових закона, "јер се средства за ове намене не могу унапред планирати, као и да се не ради о буџетским средствима, јер ова путовања финансирају искључиво родитељи ученика".

Привредници: Рокови плаћања угрожавају екскурзије

Због економске ситуације велика већина родитеља може да приушти деци екскурзију једино уз одложене рокове плаћања, упозоравају привредници.

Укидање ове могућности доводи у питање извођење ђачких екскурзија, што ће се негативно рефлектовати на делатност 150 туристичких агенција специјализованих за дечији и омладински туризам и на вансезонско коришћење преко 10.000 лежајева у смештајним капацитетима, истакли су представници струковних удружења.

То ће се одразити и на делатност пружалаца услуга превоза, на износ ПДВ-а на услуге смештаја и превоза, као и смањење пореза и доприноса по основу зарада у туристичкој делатности.

Представници министарстава привреде, финансија, као и Управе за јавне набавке изнели су став да не постоје разлози за изузеће ђачких образовних путовања од примене наведених закона, и подсетили присутне на препоруку од 15. августа 2013. године коју је Министарство финансија упутило свим основним и средњим школама.

Препоруку су представници туристичке привреде оценили као тешко примењиву.

Састанак је завршен без постигнутог договора, али је изнет предлог да се покрене иницијатива за измене наведених закона, којима би се омогућило несметано организовање и реализовање ђачких екскурзија, објављено је на сајту ПКС.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару