Читај ми!

Позитивне безбедносне процене за Параду поноса?

Безбедносна процена за одржавање овогодишње Параде поноса позитивна, тврди члан организационог одбора Параде Горан Милетић, позивајући се на незваничне инфомације. Евентуална негативна процена може бити само знак надлежнима да боље раде свој посао, а не разлог за забрану, сматра Милетић.

Организатори Параде поноса саопштили су данас да је безбедносна процена за одржавање овогодишњег "Прајда" позитивна и да евентуална негативна безбедносна процена никако не може бити разлог за забрану те манифестације.

"Нико нас није званично обавестио, али смо незванично сазнали да је безбедносна процена урађена прошле недеље позитивна. Негативна безбедносна процена може бити само знак надлежним службама да боље раде свој посао, а не разлог за забрану. То је и став Европског суда за људска права који Србија мора да поштује", рекао је члан организационог одбора Параде Горан Милетић на конференцији за новинаре.

Милетић је навео да је ових дана урађена и допуна безбедносне процене, али да организатори Параде поноса немају никакве информације о томе.

Организатори су позвали све грађане, политичаре и представнике институција да присуствују Паради заказаној за суботу, 28. септембар.

"Позивамо државне органе да објаве све безбедносне процене на основу којих су претходних година забрањиване Параде, јер такви тајни и фантомски документи не смеју да постоје", рекао је Милетић.

Захтев да се што пре објаве процене 

Чланица организационог одбора Маја Мићић рекла је да је неопходно повећати јавни притисак на надлежне да објаве безбедносне процене, јер је на основу тих докумената Парада забрањена 2009, 2011. и 2012. године.

"Захтевамо и да се у сваком граду одреди по један полицајац који ће се бавити проблемима и насиљем над ЛГБТ популацијом, као и конкретне резултате у процесуирању одговорних за ризике и насиље због којих је Парада забрањивана", рекла је Мићићева.

Организатори су од Скупштине Србије затражили да на дневни рад стави законе који ће побољшати положај ЛГБТ популације попут Закона о регулисању правних последица приликом промене пола.

"Добро је да је усвојен Закон о забрани дискриминације и уведено кривично дело злочина из мржње, али то није довољно. Тражимо и усвајање Националне стратегије против насиља и пратећег Акционог плана који би требало да се садрже и посебне делове и о ЛГБТ популацији", рекла је Маја Мићић.

Бобан Стојановић из Организационог одбора "Прајда" истакао је да су ове године наишли на велике проблеме у организовању Параде, јер су неке културне институције тражиле огромне суме новца да би се програми "Недеље поноса" одвијали у њиховим просторијама.

"Тражили су енормне суме новца, јер не желе да се повезују са ЛГБТ популацијом и Прајдом али се ове године број доступних простора ипак повећао", рекао је Стојановић.

Навео је да је и истраживање Стратешког маркетинга показало да Парада поноса мења ствари, јер је отворила питање односа према ЛГБТ заједници.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару