Читај ми!

Пројекат Гомес за модерније образовање

Један од најважнијих пројеката у реформи високог образовања у Србији, који финансира ЕУ је "Гомес". Пројекат је иницирао питање преноса бодова и нове програме докторских студија, јер нови технолошки развој тражи стручњаке који ће брзо из једне области моћи да пређу у другу.

Осим студената из Србије, Европска унија финансира и пројекте наших универзитета. Пројекат "Гомес", који је почео пре три године, један је од најважнијих у реформи високог образовања у Србији.

У пројекат су укључени и студенти и приватни и државни универзитети и национални савети, Комисија за акредитацију, ресорно Министарство, тако да универзитети данас комуницирају на сасвим другачији начин.

Ректор Универзитета у Новом Саду и координатор пројекта Мирослав Весковић сматра да је "академска заједница спремна да преузме одговорност за све што се дешава у високом образовању".

Гомес је, између осталог, иницирао питање преноса бодова, нове програме докторских студија, јер нови технолошки развој тражи стручњаке који ће брзо из једне области моћи да пређу у другу.

Председник Националног савета за науку и технолошки развој Вера Дондур каже да се на тај начин долази и до новог облика радне снаге.

"То је нови облик најквалификовније радне снаге која кроз докторске студије стиче истраживачко искуство, самосталност, инвентивност и многе друге компетенције које на другим нивоима студија не успевамо да дамо", рекла је Дондур.

Ништа мање значајно није ни питање мобилности студената. До 2020. године у европској размени требало би да учествује 7,5 милиона студената, па су нам потребни програми и на енглеском језику на свим нивоима студија.

Ректор Универзитета у Београду Владимир Бумбаширевић истиче да се настава на неким факултетима већ одвија на енглеском језику.

"Основне студије медицине јесу на енглексом језику, али и многе докторске студије на свим факултетима могу да се одвијају и на енглеском језику, тако би кроз мобилност и заједничке студије могао да се повећа број страних студената у Србији", објашњава Бумбаширевић.

Један од радних пакета пројекта биле су и измене и допуна Закона о високом образовању.

Председник Студентске асоцијације Географског факултета Марко Павловић, ипак, истиче да болоњски процес није на одговарајући начин спроведен.

"Болоњски процес, иако уведен пре десетак година, на жалост није још спроведен до краја, и није спроведен како треба", рекао је Павловић.

Последње предложене измене ни студенти ни професори не прихватају. Тако су усвојили Декларацију о заједничком раду на изради новог Закона о високом образовнају и његовом финансиорању, с тим да се одмах приступи његовом писању.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару