Читај ми!

Хуманост младих Нишлија

Националној кампањи за подршку програму траснплантације прикључили су се млади из Ниша коју су у акцији "Изјасни се" поделили неколико десетина донор картица.

Са пет давалаца органа, колико Србија има на милион становника, далеко смо иза појединих земаља, попут Шпаније која их има седам пута више. Осим свести о завештању органа, у тој земљи постоји закон о такозваној прећутној сагласности, која подразумева да је свако ко се другачије не изјасни, давалац органа после мождане смрти.

Националној кампањи за подршку програму траснпланатције прикључили су се млади из Ниша коју су у акцији "Изјасни се" поделили неколико десетина донор картица. Међу онима који су их потписали биле су и фудбалерке нишког "Машинца".

Фудбалер Милица Стојановић, каже да је лепо бити хуман и да жели да помогне.

О постојећој законској регулативи, младима у Нишу говорила је министарка здравља. За увођењем тзв. прећутне сагласности неопходни су, како је истакла, одређени предуслови.

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић указује да још треба да се ради на подизању свести па онда кренути са законом, јер закон може себе компромитовати, а то није поље где се то сме дозволити.

Мирослав Живковић, са Клиничког центра Ниш каже биће лакше али у тој ситуацији мора се тражити сагласност породице.

Од почетка године у Нишу је било 10 можданих смрти, а чланови шест породица били су хумани и солидарни. 

Биљани Толић из Ниша и Горану Mихајловићу из Лесковца бубреге је дао исти донор.

Биљана каже да још није свесна да је продужила себи живот, а Горан наводи да би сваком  препоручио да донира органе.

Стручњаци тврде да би број потенцијалних донора био повећан када би сви пацијенти који доживе мождану смрт, морали на обавезну обдукцију, као што је то у Хрватској.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару