Читај ми!

Деминирање трасе "Јужног тока" кроз Србију

Деминери пронашли 37 граната, мина и бомби из периода Другог светског рата, на траси будућег гасовода "Јужни ток" кроз Србију.

Предузеће "Инжењерско технички центар за специјалне радове и експертизе" из Санкт Петербурга врши испитивање и чишћење терена од неексплодираних убојних средстава на траси гасовода "Јужни ток" кроз Србију.

Директор Центра за разминирање Србије Петар Михајловић рекао је ФоНету да је на траси гасовода Јужни ток до сада прегледана површина већа од 700.000 квадратних метара на којој је пронађено 35 граната, мина и бомби, углавном из Другог светског рата.

Он је рекао да се рашчишћавање од неексплодираних убојних средстава из различитих периода врши на још три локације у Србији - код Параћина, Бујановца и на Златибору.

Припадници руско-српског одреда за разминирање Емерцом, који од 1. априла врше чишћење терена на локацији Параћин 5, до данас су прегледали око 70.000 квадратних метара.

На Карађорђевом брду код Параћина пронађено је 210 комада неексплодираних убојних средстава, међу којима је и једна авионска бомба тешка 50 килограма из Другог светског рата, рекао је Михајловић.

Та локација се налази у непосредној близини бившег магацина Војске Србије који је експлодирао у октобру 2006. године, а према Михајловићевим наводима, пронађене су углавном минобацачке мине и артиљеријске гранате и разне врсте упаљача за мине.

Поред Параћина, у току је чишћење терена од касетне муниције заостале након НАТО бомбардовања на локацијама Богдановац 1 код Бујановца и бившег војног аеродроме Поникве на Златибору.

Радови на тим локацијама су почели средином априла и до сада је прегледано око 150.000 квадраних метара. Код Бујановца је пронађено више комада касетне муниције, а на Пониквама до сада није било неексплодираних убојних средстава, рекао је Михајловић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару